RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Greyfurtun Faydaları

Ekşi ve hafif acı tadı olan greyfurt bir subtropikal narenciye çeşididir. Greyfurt, ilk olarak tatlı portakal ile çapraz bir melez meyve olarak Batı Hint Adaları olan Barbados’da yetiştirildi. Daha sonra ve özellikle son yıllarda bütün dünyaya yayıldı. Ülkemizde ise son 8-10 yıldır çok yaygın olarak tüketilmekte ve aynı şekilde üretilmekte.

Greyfurt yaygın olarak daha çok Çin’de ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yetiştirilmektedir. Hafif sarı kalın bir tabakaya sahiptir. İç kısmı portakala benzer. Meyve çok sulu ve kırmızı, beyaz renklerde yetişir. Bazıları çekirdeksiz yetişir, bazırlarında ise tohumlar bulunur.

Greyfurt sağlık açısından çok faydalı olan birçok vitamin, mineral ve besin içermektedir. Özellikle lif açısından çok zengindir. Protein açısından zengin olan greyfurt yok denecek kadar az kolesterol içerir. Farklı çeşitlerde yağlar da bulunmaktadır. Folatlar açısından zengin olan greyfurt aynı zamanda, niasin, pantotenik asit, piridoksin, riboflavin, tiamin, A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini içermektedir. Potasyum açısından çok zengin olduğu söylenebilir. Ayrıca mineraller açısından da zengin olan greyfurt kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum ve çinko içermektedir. Beta karoteni bol miktarda içerir ve aynı zamanda likopen deposu olduğunu söyleyebiliriz.

A, C ve karoten, likopen deposu olan greyfurt bu özelliği yardımıyla sağlık açısından çok geniş bir yelpazede fayda sağlar.

greyfurtun sağlığa faydaları
Greyfurtun Sağlığa Faydaları
İçerdiği bol miktarda vitamin ve mineraller yardımıyla greyfurt sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Kanserle mücadeleden göz sağlığının korumasına, kilo vermeyi kolaylaştırmadan kanserle mücadeleye kadar birçok açıdan sağlığımıza katkıda bulunan greyfurt, düzenli olarak tüketilmesi gereken meyvelerin başında yer alır. Greyfurtun sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:

Greyfurt Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Greyfurtun içerdiği bol miktarda su sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi kolaylaştırır. Bazı sağlık uzmanları düzenli olarak greyfurt tüketiminin kiloya neden olduğunu savunmalarına rağmen bunun bilimsel bir kanıtı yoktur. Birçok sağlık uzmanı greyfurtun şeker depolamak yerine kilo kaybını sağladığını belirtmektedir.



Kansere Karşı Greyfurt: Greyfurt vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olur. Kansere neden olan kanserojen maddelerle içerdiği bol miktardaki flovanoidler yardımıyla mücadele eder.

Greyfurt bir müshil görevi görerek özellikle kolon kanseri vakalarını azaltır, kolon kanserine yakalanma riskini ciddi anlamda azaltabilir. Bunun dışında mukoza zarının sağlığını koruyan petkin açısından zengin bir meyvedir. Günlük iki tane greyfurt tüketimi büyük oranda kolon kanserine yakalanma riskini azaltır ve kanser hücrelerinin ortadan kalkmasını sağlayabilir. Petkin ayrıca sindirimin kolaylaşmasını sağlayabilir.

Greyfurt Görme Yeteneğini Korur: Pembe ve kırmızı greyfurt görme sağlığı üzerinde çok etkilidir ve görme yeteneğini geliştirir. Günlük olarak bir greyfurt tüketimi göz yorgunluğunu giderir. Bunun dışında yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkabilecek göz sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir.

Artrit Sorunlarını Giderir: Greyfurt artrite yol açabilecek eklem kıkırdağını kurar. Ayrıca kalsiyum ve salisilik asit içerir, bu özelliğinden dolayı greyfurt artrit sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir. Bu konuyla alakalı çok daha etkili sonuçlar almak için elma sirkesi ve greyfurt suyu karıştırılarak tüketilebilir.



Enfeksiyon Hastalıkları İçin Greyfurt: Greyfurt flavonoid içeriği için vücuttan enfeksiyonları defetmek ve hastalıklardan bünyeyi korumak için çok etkili bir rol oynayabilir. Her gün bir greyfurt yemek veya greyfurt suyu tüketmek kardiyovasküler hastalıklara karşı bağışıklık sağlar. Greyfurtta bulunan flavonoid, C vitamini ve mineraller ayrıca bu özelliğini destekleyici unsurlardır.

Kolesterol Sorunları İçin Greyfurt: Greyfurtta mevcut antioksidanlar da kişide kolesterol seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Milyonlarca insan, tehlikeli sonuçlara yol açabilir kolesterol sorunu muzdarip. Doktorlar her zaman kolesterol düşürmek isteyen kişiler için değişik diyetler önerirler. Kolesterol sorunlarından muzdarip kişilere genelde greyfurt da tavsiye edilir. Bir tane greyfurt yemek % 15 kolesterol seviyesini düşürebilir ve% 17 kadar trigliserid seviyelerini azaltabilir. Greyfurt ayrıca kalp sağlığını artırır ve kalp hastalığın yakalanma riskini azaltır.

Greyfurt Karaciğeri Temizler: Greyfurtun bol miktarda ve farklı antioksidanlar içermesi karaciğer sağlığı açısından da faydalıdır. Karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur, toksinlerin karaciğere zarar vermesini engelleyebilir.

Diş Eti Sağlığını Korur: Günde yarım greyfurt tüketimi diş eti sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir. Özellikle diş eti kanamalarını kalıcı olarak durdurabilir.



Greyfurt Solunum Sistemi için Faydalıdır: Greyfurtun bol miktarda içerdiği C vitamini özellikle astım hastalığı için faydalıdır. Astım ataklarının şiddetini azaltır ve atakların gecikmesine veya daha uzun aralıklarla geçmesine yardımcı olabilir. Bunun dışında genel anlamda greyfurtun içerdiği besinler ve maddeler solunum sistemi sağlığına katkıda bulunur. Özellikle çocuklarda, ökrüsük ve burun tıkanması sorunlarını ortadan kaldırabilir.

Böbrek Taşları İçin Greyfurt: Düzenli olarak greyfurt suyu tüketimi böbrek taşlarının gelişimini büyük oranda engelleyebilir. C vitamini içeriği yüksek, meyve suyu, idrarda pH değerini ve sitrik asit salgılanan hızını arttırmak için yardımcı olur. Bununla birlikte içerdiği kalsiyum böbrek taşlarının oluşmasına engel olabilir.

Greyfurtun Cilt ve Saç Sağlığına Faydaları: Bol miktarda vitamin ve mineraller içeren greyfurt aynı şekilde cilt ve saç sağlığı için de çok faydalar sağlamaktadır. Cildi zararlı güneş ışınlarından korur. Cilt hücrelerinin sağlığını korur ve hasarlı hücrelerin onarılması için gerekli olan hayati besinleri barındırır aynı zamanda saç sağlığı içinde faydalı olan greyfurt, saçlara uygulandığında dökülme sorunlarını azaltabilir. Greyfurt suyu saçlara doğal bir parlaklık kazandırır, yumuşatıcı özelliği vardır.

 Greyfurt Suyunun FaydalarıGreyfurt Suyunun Faydaları
Greyfurt suyu greyfurtun preslenmesiyle elde edilir ve çok yoğun bir besin içerir. Düzenli olarak tüketildiğinde sağlık açısından birçok fayda sağlayabilir. İç organların sağlıklı kalmaları ve hastalık riskinden uzak kalmaları için önemli besinler içerdikleri gibi saçlara ve cilde de uygulanabilmektedir. Cilt ve saç uygulamaları daha çok hastalıklara yakalanma riskini azaltmak içindir, tıbbi amaçlı olarak kullanıldığına dair çok fazla kanıt yok. Greyfurt suyu çok yaygın olarak cilt ve saç bakım maddelerinde kullanılmaktadır.



Greyfurt suyu özellikle solunum sistemi için faydalıdır. Antioksidan özelliği vardır ve bol miktarda C vitamini solunum yolu için fayda sağlar.
Greyfurt suyu astım, bronşit ve nefes darlığı gibi hastalıklara iyi gelir. Göğüste rahatlama sağlayabilir.
Öksürük, üşütme, soğuk algınlığından kaynaklanan boğaz ağrılarını giderici özelliği vardır.
Greyfurt suyunun greyfurt meyvesinde olduğu gibi karaciğer sağlığına katkısı vardır, karaciğeri toksinlerden temizleyebilir.
Sindirim sistemi için sağlıklı bir besin olan greyfurt suyu bağırsakların hareketlenmesini sağlar, mide sağlığına katkıda bulunur. Bağırsakları temizleyici özelliği vardır.
Böbrek taşlarını engelleyici özelliğinin olduğu düşünülmektedir.
Greyfurt suyu saç ve cilt sağlığı için faydalı vitamin ve mineraller içerir.
Greyfurt suyu göz sağlığına faydalı olduğu gibi aynı zamanda bünyenin enfeksiyon hastalıklarıyla mücadelesini arttırır.
Greyfurt Yağının FaydalarıGreyfurt Yağının Faydaları
Greyfurt yağı, greyfurt meyvesinden elde edilir ve çok konsantre içeriği olduğu için tüketimine maksimum derecede dikkat edilmelidir. Greyfurt yağının bazı ilaçlarla birlikte alındığında ilaçların etkisini azalttığı söylenmektedir. Greyfurt yağının dahili ve harici kullanımı vardır fakat dahili kullanımlarda doktorunuza danışmanızı öneririz. Greyfurt yağının faydalarını kısaca şu şekilde sıralamak mümkün:

Greyfurt yağı özellikle kış aylarında ortaya çıkan grip ve nezle gibi hastalıkların iyileşmesini hızlandırır.
Greyfurt yağı özellikle masaj salonlarında yaygın olarak kullanılmaktadır, cilt ve deri üzerinde olumlu etkisi vardır. Cildi yatıştrır ve yumuşatır, aynı zamanda cildi serbest radikallerden temizler.
Daha çok cilt bakımı alanlarında yaygın kullanılmaktadır. Güneş ışınlarının neden olduğu zararların tedavisinde kullanılır.
C vitamini açısından çok zengin olduğu için genel anlamda sağlık için fayda sağlar.
İştah açıcı özelliği vardır.
Greyfurt yağı haricen göğüs kısımlarına sürüldüğünde sıkışıklıkları giderebilir.
Sinir sistemi üzerinde etkilidir, ruh sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Yüzde sivilce ve akne sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir.
Uyarı: Greyfurt yağı bazı ilaçlarla kullanıldığında yan etkilere neden olmaktadır. Bu yüzden eğer ilaçlı bir tedavi görüyorsanız mutlaka tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Greyfurtun Zararları

Greyfut tüketimi sağlık açısından birçok fayda sağlamaktadır. Bunun yanında aşırı tüketilmesi durumunda ve bazı ilaçlarla birlikte tüketildiğinde yan etkilere neden olmaktadır. Eğer herhangi bir hastalıktan dolayı ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışarak greyfurt tüketmenizi öneririz.

Eğer ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak greyfurt tüketmelisiniz, çünkü greyfurt bazı ilaçların etkisini azaltmakta veya yan etkilere neden olmaktadır.
Gebelik ve emzirme döneminde güvenli olup olmadığı konusunda yeterince bilimsel araştırma yok, bu yüzden en doğrusu az tüketmek ve doktorunuza danışmak.
Aşırı miktarda tüketilmesi meme kanserini tetikleyebilir. Özellikle aşırı miktarda greyfurt suyu tüketiminden kaçınılması gerekir.
Hormon bozukluğu yaşayan kişiler doktorlarına başvurmadan tüketmemelidirler, bu tür hastalarda sorunu arttırıcı özelliği vardır.
Aynı şekilde kanserle mücadele eden hastalar doktor kontrolünde greyfurt tüketmelidirler veya tüketimi durdurmalıdırlar.
Tavsiyeler



Sağlıklı kişilerde greyfurt tüketiminin herhangi bir sağlık sorununa yol açacağını söylemek doğru olmaz, fakat ilaçlı tedavi gören hastalar greyfurt tüketiminden uzak durmalıdırlar. Greyfurtun bazı ilaçlar üzerinde olumsuz etkileri vardır.

Greyfurt yoğun miktarda vitamin ve mineral üreten meyvedir, bu yüzden aşırı tüketiminden uzak durulmalıdır. Greyfurtu diğer besin maddeleri gibi tüketmek sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle greyfurt suyu ve yağı tüketimine dikkat edilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine