RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Hatmi çiçeği faydaları nelerdir?

Hatmi bitkisi malvaceae ailesine ait bir yıllık otsu; boyu ise 1-2 metre yüksekliğe kadar yetişebilen tüylü bir bitkidir. Bu bir odunsu bitkinin, kademeler şeklinde kökü ve dallanmayan gövdesi vardır. Yaprakları nispeten tüylü ve saplıdır. Soluk mor ya da soluk pembe renginde olan büyük beş yapraklı çiçekler açmaktadır. Aynı zamanda yuvarlak ve düz meyveler vermektedir. Sık sık bahçelerde, çitler ve yol kenarları gibi kalabalık alanlarda yetiştirilmektedir. Taze tüketilmesi uzman tavsiyesidir, ancak aynı zamanda kurutulmaktadır ve yapışkan özellikleri nedeniyle çeşitli tıbbi tedavi yöntemlerinde tüketilmektedir. (1)

Yatıştırıcı ve iyileştirici özelliklere sahip olan hatmi çiçeği böbrek taşı, ağrılı öksürük, bronş spazmı, gastrit, peptik ülser, gastroözofageal reflü, hiatal fıtıkları, sistit, renalin kolik gibi durumların tedavisinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. (2)

Hatmi çiçeği sağlığa faydaları

Hatmi çiçeğinin sağlığa faydaları
İdrar söktürücüdür: İdrar akışına yardımcı olan hatmi çiçeği güçlü bir idrar söktürücü olarak bilinmektedir. Böylece böbrekler ve mesanede biriken toksinleri idrar yoluyla atmaya yardımcı olmaktadır. Hatmi çiçeği gibi doğal diüretikler vücutta biriken suyu atarak özellikle kadınlarda sıklıkla oluşan şişkinlik sorununu azaltmaya destek olmaktadır.

Enfeksiyonlarla savaşır: Yapılan son çalışmalarda, hatmi çiçeğinin vücuda düşmanca saldıran mikro organizmalarla mücadele ettiği görülmüştür. Bugüne kadar özellikle ağız, boğaz bölgesinde oluşan zararlı organizmaların üzerindeki etkisi nedeniyle geleneksel kullanımına odaklanılmıştır. Diş eti ve boğazda oluşan enfeksiyonlara karşı potansiyel bir savaşçı olmasıyla beraber tüm vücutta oluşabilen enfeksiyonlarla savaşabilecek bir yeteneğe de sahip olduğu görülmüştür. (3)



Ağrıları hafifletir: Hatmi çiçeğinin yaygın kullanımlarından biri ağrı giderici olarak topikal olarak uygulanmasıdır. Yaralanan cilt için lapa şeklindeki hatmi çiçeği etkilenen bölgeye uygulanabilmektedir. Özellikle yapraklarında bulunan maddeler ağrı ve rahatsızlığı hızla azaltarak iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Analjezik özelliğine sahip hatmi çiçeği hem içten hem de dıştan kullanılabilmektedir.

Sindirime yardımcı olur: Düzgün olmayan bağırsak hareketlilikleri insanlarda rahatsızlık hissi yaratabilmektedir. Güçlü laksatifler kullanarak bu problemleri ortadan kaldırmak mümkündür. İşte bu durumda, kurutulmuş hatmi çiçeği ya da tohumu çayı sindirim sistemini düzenlemeye ve diğer organlardaki rahatsızlığı hafifletmeye etki ederek hafif bir müshil desteği sağlayabilmektedir.

Uykusuzluğa iyi gelir: Birçok insan uykuya dalmak için mücadele etmekte ve rahatlatıcı bir uykunun özlemini duymaktadır. Hatmi çiçeği bu durumda yardımcı olabilmektedir. Sahip olduğu uçucu yağlar sayesinde özellikle bir fincan hatmi çiçeği çayı zihni ve vücudu dinlendirerek rahatlatıcı bir uyku çekilmesini sağlamaktadır. (4)

Soğuk algınlık ve gribe iyi gelir: Hatmi bitkisi soğuk algınlığı ve grip sezonu için harika bir bitkidir. Bitkinin çayı iltihaplı bölgeyi ve boğaz ağrısını yatıştırır. Bu fagositozu etkisi bağışıklık sisteminin önemli bir bölümünü uyarır ve balgam söktürücü olarak akciğerlerin nemlenmesi için çalışır. Yapılan son bilimsel çalışmalarda güçlü bir anti-tusif (öksürük kesici) olduğu da ortaya çıkmıştır. (5)



Kalp sağlığını destekler: 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, hatmi çiçeği tüketimi kan lipid profili ve karaciğer fonksiyonu üzerinde etkili olabilmektedir. Araştırmacılar hatmi çiçeğinin kalp hastalıklarının nedenlerinden biri olan hem akut hem de kronik inflamasyona karşı anti inflamatuar etkiler gösterdiğini vurgulamışlardır.

İyi kolesterolü artırır: Hatmi çiçeği anti-ülser aktivitesi, anti-lipidemik özellikler gösterdiği gibi HDL olarak bilinen iyi kolesterolü artırmada da etkili olabilmektedir. Yapılan araştırmalarda, hatmi çiçeği tüketiminin karaciğer enzimleri üzerinde olumsuz etkilere neden olmadan HDL kolesterol seviyelerini yükselttiği görülmüştür. (6)

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Hatmi bitkisi genel olarak sağlıklı kalmak için yardımcı olmakta ve hastalıklara karşı vücut direncini desteklemektedir. Bu bitkisel çay böbrekler ve karaciğeri korumak için en iyisidir. Aynı zamanda etkin bir şekilde tehlikeli toksinleri vücuttan atarak vücuda yararlı olmaktadır. Uzmanlar genellikle hastalığa karşı vücudun genel direncini yükseltmek için hatmi kökü çayından faydalanmayı önermektedir.

Sağlıklı bir cildi destekler: Hatmi bitkisi tahrişe karşı tedavi edici niteliklere sahip olması nedeniyle cilt problemleri için şifalı olmasıyla ünlüdür. Aynı zamanda morluklar, kesikler ve yanıkların yanı sıra diğer yaralar için etkili bir çare haline gelmektedir. Bu nedenle yaşlanma karşıtı ürünlerde de oldukça sık kullanılmaktadır. (7)



Üst solunum yollarına iyi gelir: Bu bitkinin en yaygın kullanımlarından birinin nedeni hatmi çiçeğinin antibakteriyel ve antitusif özelliklere sahip olmasıdır. Çünkü bu durumda ağızdan alındığında boğaz ve ağızda bulunan iltihaplanmaları tedavi edebilmektedir. Bitkinin antitusif özellikleri boğazın daha fazla tahriş olmasını önlemekte ve kuru öksürüğü azaltmaktadır.

Kilo vermeye yardımcı olur: Bitkisel bir tedavi yöntemi olarak hatmi çiçeğinin kilo vermeye yardımcı olduğu söylenmektedir. Hatmi bitkisinde bulunan sıvılar doygunluk hissi yaratmakta ve midede istenmeyen şişkinliğin oluşmasını engellemektedir. Böylece, gıda tüketimi ve iştahı azaltarak yavaş yavaş kilo vermeye destekçi olmaktadır. (8)

Gülhatminin sağlığa faydaları
Gülhatmi genellikle bahçelerde süs amaçlı kullanılan güzel çiçekler olan bir bitkidir. Ancak, bu güzel bitki tıbbi değere sahiptir ve yaygın hastalıkları geniş bir yelpazede tedavi etmek için kullanılmaktadır. Soğuk algınlığı, öksürük, ateş, mide sorunlarını tedavi ettiği gibi kozmetik sektöründe de önemli bir yere sahiptir. (9)

Gülhatmi eski zamanlardan beri yüksek ateşin tedavisinde kullanılmaktadır. Burunda tıkanıklık, yüksek ateş gibi soğuk algınlığın ortak belirtilerini hafifletmektedir.
Gülhatmi çayı boğaz ağrısı için çok etkilidir. Bu bitkisel çay boğaz tahrişini azaltarak kuru öksürüğü tedavi etmektedir.
Gülhatmi her türlü şişlikleri ve ağrıyı azaltmak için etkili olabilmektedir. Kaynattığınız gülhatmini yapraklarını yumuşatıp iyileşmesi için doğrudan yaraların üzerine uygulayabilirsiniz.
Bu bitki ülser, gastrit, karın ağrısı, ishal, hassas bağırsak hareketi gibi çeşitli mide-bağırsak problemlerini tedavi etmek için iyidir.
Eğer solunum problemleri nedeniyle burun tıkanıklığı yaşıyorsanız gülhatmi çayı içebilirsiniz. Mukusun temizlenmesini sağlayarak solunum yollarını açabilmektedir.
Gülhatmi kökünün iştah artıran bir özelliği vardır. İştah artırmak için özellikle gülhatmi çayı tercih edilmektedir.
Gülhatmi çiçeği ve kökü özellikle kadınlarda böbrek tahrişlerini azaltmaktadır. Aynı zamanda, gülhatmi vajinal ejeksiyonu tedavi etmek için de faydalıdır.
Gülhatmi kökünde bulunan B vitaminleri, C vitamini, kalsiyum, bakır, demir, çinko ve iyot gibi mineraller bulunmaktadır. Bu nedenle, sağlıklı bir hayatın sırrı gülhatmi kökündedir diyebiliriz.
Gülhatmi kökü ve yaprakları çeşitli sindirim sorunlarının tedavisi için etkilidir. Bu bitki kolit, enterit (bağırsak iltihabı) , ağız ülseri, peptik ülser gibi rahatsızlıklarının tedavisi için faydalıdır.
Diş çıkarmak bebeklerde rahatsız edici olabilmektedir. Bu durumda, bebekleri rahatlatabilmek için gülhatmi kökü ile gargara yapılabilmektedir.
Gülhatmi çiçeği kan dolaşımını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Gülhatmi saçın pürüzsüz ve parlak hale gelmesine yardımcı olabilmektedir. Kuruluğu ortadan kaldırmak için çok iyi bir bitkisel saç kremi olduğuna inanılmaktadır.
Gülhatmi cilt için çok iyi bir nemlendirici olarak işlev görebilmektedir. Bu bitki cildinizi yumuşak, pürüzsüz ve parlak hale getirecek, aynı zamanda uzun saatler boyunca nemli kalmasına yardımcı olacaktır.
Gülhatmi sapları ve kökü yanık hissini rahatlatmaktadır. Hızlı bir şekilde tedavi ederek ağrı ve şişkinliği azaltmaktadır. (10)
Hatmi çiçeği çayının faydaları
Bu bitkisel çay kesinlikle keyifli bir lezzet sunmaktadır; fakat bu onun sahip olduğu birçok olumlu özellikten sadece bir tanesidir. Bu çay A vitamini, C vitamini ve çok sayıda B vitaminleri açısından olağanüstü, doğal bir kaynaktır. Ayrıca magnezyum, demir, manganez, fosfor, potasyum ve çinko içeren mineralleri de sağlayabilmektedir. Hatmi çayında bulunan çok sayıdaki bileşenler arasında amino grup asitler, flavonoidler, kumarik asit, pektin, müsilaj ve uçucu yağlar vardır. Bu unsurları sağlayan antioksidan özellikleri sayesinde, sağlığınıza olan etkisiyle hatmi çayını keşfetmek için daha fazla nedene gerek kalmamaktadır. (11)



Böbrek taşından muzdarip insanlar için, onlar hatmi çiçeği çayını denemek isteyebilirsiniz.
Böbrek taşına olan etkisine ek olarak, hatmi çiçeği çayının sindirim bozukluklarının tedavisine iyi geldiğine de inanılmaktadır.
Hatmi çayı emzirme döneminde süt akışına etki ederek süt miktarını artırabilmektedir. (12)
Balgam söktürücü özelliklere sahip olan hatmi çiçeği çayı, mukusu temizler ve böylece bu tür boğmaca, bronşit, plörezi ve göğüs tıkanıklığı gibi bazı üst solunum yolu koşullarının iyileştirilmesinde etkili hale gelir.
Hatmi çiçeği çayı diüretik (idrar söktürücü) etki göstermektedir.
Düzenli olarak hatmi çiçeği çayı tüketimi nedeniyle vücuttan toksin atıkların atılması sonucu karaciğer ve böbrek fonksiyonun artırılmasında yararlı hale gelebilmektedir. (13)
Hatmi bitkisi soğuk algınlığı ve grip sezonu için harika bir bitkidir. (14)
Uzmanlar genellikle hastalığa karşı vücudun genel direncini yükseltmek için hatmi kökü çayından faydalanmayı önermektedir. (15)
Hatmi çiçeğinin zararları
Hatmi çiçeği ağız yoluyla uygun miktarlarda tüketildiğinde çoğu sağlıklı insan için muhtemelen güvenli olarak kabul edilmektedir. Bazı kişilerde, düşük kan şekeri düzeylerine neden olabilmektedir.

Deriye doğrudan uygulanan hatmi çiçeği muhtemelen güvenli olarak kabul edilmektedir.

Hamilelik ve emzirme: Hamilelik ve emzirme döneminde hatmi çiçeği tüketiminin tamamen güvenli olduğuyla ilgili yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle, güvenli tarafta kalmak için tüketiminden kaçınmalısınız.

Diyabet: Hatmi çiçeği kan şekerine etki edebilmektedir. Bu nedenle, eğer şeker hastalığınız varsa tehlikeli derecede düşük kan şekerini önlemek için kan şekerinizi dikkatlice kontrol etmelisiniz.

Cerrahi: Kan şekeri düzeylerine etki eden hatmi çiçeğinin, ayarlanmış ameliyat tarihinden yaklaşık 2 hafta önce tüketiminin durdurulması önerilmektedir. (16)



Tavsiyeler

Hatmi bitkisi çeşitli şekillerde sindirilebilir. Hatmi ile hazırlanan çaylar hem sıcak hem de soğuk tüketebilir. Hatmi çayını hazırlamak için, soğuk ya da sıcak suya bitkinin kökleri ve / veya yaprağını ekleyin ve bir süre demlenmeye izin. Hazırladığınız çayı her gün 3 kez içebilirsiniz. Bitkinin özleri, kapsül ve tablet formlarında mevcuttur. Bunlardan birini tüketirseniz 5-6 gram olan kapsülleri kullanabilirsiniz. Bir alternatif olarak, aynı zamanda bir tentür halinde tüketilebilirsiniz. Hatmi tentürünü 5,10 ve 15 ml alarak her gün 3 kez tüketebilirsiniz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine