RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Kamkatın faydaları nelerdir?

Kamkat, turunçgiller ailesine mensuptur. Kış ve bahar aylarında yetişen kamkat, diğer narenciyelerle aynı kategoriye girse de kabuğu da yenebilmektedir. Bu meyve dağlık Çin Güneydoğu bölgelerinde yetişen küçük ölçekli, yaprak dökmeyen, yerli bir ağaçtan gelmektedir. Bugünlerde ise, lezzetli meyvesi ile beraber dünyanın birçok yerinde bir süs ağacı olarak yetiştirilmektedir. Kamkat A vitamini, C vitamini, E vitamini ve bitkisel besinler gibi antioksidanlardan açısından iyi bir kaynaktır. Bu nedenle, serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır. Ayrıca, oldukça sağlıklı besin değerlerine sahiptir. (1)

Kamkatın sağlığa faydaları

Kamkatın sağlığa olan faydaları
Güçlü bir antioksidandır: Kamkat C vitamini açısından oldukça zengin olduğu için sisteminizdeki organizmaların neden olduğu enfeksiyonla mücadele edebilmektedir. Böylece hücre zarının derinine nüfuz etmekte ve hem bakteriyel hem de viral ajanlara karşı koruma sağlamaktadır. Bu vitamini günlük olarak yeterli miktarda almak sorunlu bir kalp, inme, osteo-artrit ve romatoid artrit gibi durumların oluşma riskini azaltmaktadır.

Kanserden korur: Kamkat karotenoidler, lutein, tanen, zeaksantin ve tanenler gibi temel flavonoidler ile doludur. Bu nedenle, verimli bir anti-kanser olarak hareket etmektedir. Bu flavonoidler tümörün büyümesine karşı direnç göstermektedir. Yeterli miktardaki flavonoidler sayesinde, sistem kansere neden olan maddeler ve yıkıcı mikroplarla savaşacak kadar dayanıklı hale gelmektedir. (2)

Sindirim sistemine destek olur: Kamkatın önemli işlevlerinden biri sindirime destek olmasıdır. 8 adet kamkat 10 gram life denk gelmektedir. Neredeyse bir avuç olan kamkatı bu durumda yemek hiçte zor değildir. Lif içeriği sayesinde gastrointestinal sistemi hareketli tutmaya yardımcı olur ve sağlıklı bir düzeyde sindirimi düzenler. Ayrıca besin alımını verimliliği artırırken kabızlık, aşırı gaz, şişkinlik, kramp gibi durumları ortadan kaldırır.



Diyabete iyi gelir: Sindirim sistemi üzerindeki etkisi bir yana, kamkat diyabeti önleme rolü için lifin desteğini almaktadır. Diyet lifi, vücuttaki insülin ve glikoz dengesini optimize etmeye yardımcı olmakta, insanlarda tedavi edilemez hastalığın gelişmesini engellemektedir.

Cilt sağlığını destekler: Kamkatta bulunan antioksidan ve vitamin kombinasyonu kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ve sağlıksız bir cilde neden olan güneşin ve serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korunmak için son derece ideal bir seçenektir. Birçok turunçgiller gibi vücudun en büyük organı olan cilt için ciddi etkiler sağlamaktadır. (3)

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kamkat C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirerek mevsimsel soğuk algınlığı, grip ve diğer mikrobik enfeksiyonlardan vücudu korumaktadır. C vitamini açısından son derece zengin olan kamkat, başta yeni hücrelerin büyümesi ve gelişmesine destek olmaktadır. Vücudun savunma mekanizmasını korumak için oldukça gerekli bir besindir.

Kardiyovasküler sağlığa iyi gelir: Kamkat kandaki kolesterol seviyesini düşürmekte ve dolayısıyla kalp krizi veya inme oluşma riskini önlemektedir. Sahip olduğu yüksek potasyum içeriği kan akışkanlığını artırmaktadır. Böylece kan basıncını kontrol altında tutarak kalp hızını korumaktadır. Diğer yandan omega-3 ve 6 da genel kalp sağlığını iyileştirmektedir. (4)



Kan dolaşımını artırır: Kamkat kan üretimi için gerekli olan besinler açısından zengin bir kaynaktır. Diğer yandan RBC (eritrosit) oluşumu için gerekli olan manganez, magnezyum, bakır, demir ve folatı içermektedir. Ayrıca, vücudun demiri emme kapasitesini artırmak için C vitaminini temin etmektedir.

Enerji verir: Kamkat karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması için gerekli olan riboflavin açısından mükemmel bir kaynaktır. Nedenle anlık enerji temin etmek için etkili olabilmektedir. Ayrıca, iyi bir miktarda karbonhidrat ve kalori içermektedir. (5)

Kemik sağlığına iyi gelir: Kamkat önemli miktarda kalsiyuma (100 g 62 mg) sahiptir. Kalsiyum kemik sağlığını korumak için son derece gereklidir. Genellikle narenciye ailesinin en küçük üyesi olarak bilinen kamkat, yüksek miktarda vitamin C içerir. Beslenme üzerine yapılan çalışmalar ise güçlü antioksidan C vitaminin, kalsiyum emilimini desteklediğini göstermektedir.

Yaraları tedavi eder: Kamkatın yüksek orandaki vitamin C takviyesi yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır. C vitamini kolajen üretimini artırmaktadır. Bu durumda iyileşme sürecini oldukça hızlandırabilmektedir. Kolajen, önemli bir yapısal proteindir ve yeni dokular üretmek için vücuda yardımcı olmaktadır.



Böbrek taşı ile mücadele eder: Böbrek taşı sorunu yaşayan kişilere kamkat suyu içilmesi tavsiye edilmektedir. Sitrik asit organik bir asittir ve kamkatta bulunur. Bu bileşen ağrılı böbrek taşı oluşumunu engellemeye yardımcı olmaktadır. Sitrik asit taşı oluşumunu durdurmakla kalmaz aynı zamanda küçük böbrek taşların erimesine destek olmaktadır. (6)

Kilo vermeye yardımcı olur: Kamkat kabuklarıyla beraber de yenebilmektedir. Fakat yediğiniz kamkatın organik olduğundan emin olmakta fayda vardır. Yapabileceğiniz en iyi şey pazardan satın almaktır. Yüksek su içeriğine sahip olduğundan vücudu nemlendirmektedir. Buna ek olarak, 8 adet kamkat sadece 100 kaloriye denk gelmektedir. Yani kamkat başına bu durum 13 kaloridir.

Hastalıklardan korur: Kamkat günlük vitamin C ihtiyacının yaklaşık olarak % 70’ini barındırmaktadır. Yeni hücrelerin büyümesi için destek olan kamkat, aynı zamanda anti bakteriyel özelliklere de sahiptir. Bu durumda, hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve kronik hastalık için bir başlangıç noktası olan vücuttaki iltihabı azaltmaktadır. (7)

İltihaplanmalarla mücadele eder: Kamkat antioksidan fitobesindir ve serbest radikallerin neden olduğu inflamasyonu önlemek için yararlı olduğu kanıtlanmış tanen bakımından zengindir. Bu durumda, damarların sertleşmesini önlemekte ve artrit gibi durumların yaşanmasını önlemektedir. (8)



Vücuda oksijeni temin eder: Kamkat meyvesi tüketimi vücuda oksijenin daha fazla miktarda taşınması için alyuvar kapasitesini artırmaya yardımcı olmaktadır. Bu durumda, organların yenilenmiş kalmasını sağlar ve tüm vücut süreçlerine etki eder.

Göz sağlığına iyi gelir: Vizyon (görüş), daha iyi bir hayat sürmek için bir zorunluluktur. Kamkat meyvesi tüketiminde ise zamanla sağlıklı bir vizyon için gerekli olanlar temin edilmektedir. Görme ile ilgili herhangi bir problemden kamkat tüketimiyle uzak durmak mümkündür. Kamkatın sahip olduğu A vitamini bu duruma yardımcı olmaktadır.

Kolesterolü düşürür: Kamkat meyvesi kolesterol seviyelerini düşürmek için etkili olabilmektedir. Kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak için oldukça basit bir yoldur. Ayrıca kolesterol gibi diğer kardiyovasküler rahatsızlıkları da tedavi edebilmektedir. (9)

Kamkatın zararları
Kamkat turunçgiller familyasına ait bir meyve olduğu için hamile, emziren anneler ve çocuklar tarafından güvenle tüketilebilmektedir.



Tavsiyeler

Kamkatı satın aldığınızda meyvenin yüzeyi sağlam, pürüzsüz, parlak turuncu renk olmalıdır. Olgunlaşmamış, yeşil renkteki ya da çürük veya hasarlı olanları almamaya özen gösterin.

Kamkat meyvesi iyi bir saklama kalitesine sahiptir. Yaklaşık 3-4 gün boyunca oda sıcaklığında ve en fazla üç hafta boyunca buzdolabında içinde kalabilmektedir. Dondurulmuş kamkat ya da püresi ise altı ay veya daha fazla süreyle saklanabilmektedir.

Kamkatı servis etmek için bazı öneriler:

Kamkat meyvesini hazırladığınız meyve salatasının içine dilimleyebilirsiniz.
Garnitür olarak servis edebilirsiniz.
Kamkat marmelat, reçel ve şekerlenmiş herhangi bir şey yapmak için mükemmeldir. Diğer turunçgillere oranla daha tatlı olan kabuğu tercih edilme sebebi olarak görülmektedir.
Ayrıca kamkat püresi sos, meyve-konsantreleri, reçeller ve reçel hazırlanmasında oldukça rağbet görmektedir.
Meyve suyu olarak tüketilebilir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine