RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Kırk kilit otunun faydaları nelerdir?

Kırk kilit otu çayı tarla atkuyruğu adlı kırk kilit otundan yapılmaktadır. Kırk kilit, kanamayı durdurmak için yaraları sarmak, tüberküloz veya böbrek sorunları tedavi etmek için bir bitkisel ilaç olarak tıpta eski Romalılar ve Yunanlılar tarafından kullanılmıştır. Bu bitki aslında Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde bulunan çiçekli olmayan bir ottur. (1)

Kırk kilit otu silika, potasyum, kalsiyum, alüminyum, daha sülfür gibi bazı önemli mineraller ile birlikte, C vitamini ve niasin açısından doğal bir kaynaktır. Doğal bir antioksidan olan kırk kilit otu ayrıca lif, protein, alkaloidler, flavonoidler, fenolik asitler, kolajen ve daha fazlası dâhil olmak üzere bir dizi aktif maddeleri bünyesinde bulunmaktadır. (2)

 Kırk kilit otunun sağlığa faydaları
Kırk kilit otunun sağlığa faydaları
Kanseri önler: Kırk kilit otu özü antioksidanlar içermesi nedeniyle serbest radikallerin zararlarına karşı savaşabilmektedir. Kanser ve organlardaki tahribatı önleyen antioksidanlar aynı zamanda inflamasyonu azaltarak ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Kanserli hücrelerin oluşmasına neden olan mutasyonlar engellendiği gibi kanser oluşumu önemli derecede önlenebilmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Kırk kilit otu bağışıklık sistemini tehlikeye düşürebilecek yabancı patojen maddelerin istilasına, antibakteriyel ve antiseptik özellikler göstererek karşı koymaktadır. Hastalıklardan korunmak ya da olan hastalığın iyileşme süresini hızlandırmak için zayıflamış olan bağışıklık sistemini güçlendiren kırk kilit otu oldukça faydalı olabilmektedir.

İltihaplanmayı tedavi eder: Yaralanma, artrit, gut, ya da başka bir durum nedeniyle vücudunuzun bazı bölgelerinde ağrılı şişme ve enflamasyon yaşıyorsanız, kırk kilit otu iltihaplanma karşıtı özellikleriyle faydalı olabilmektedir. Kırk kilit otunda bulunan analjezik ve anti-inflamatuar bileşikler hızlı bir şekilde belirtileri hafifletmeyi sağlamaktadır. (3)



Mesane ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir: Yapılan birçok araştırmada kırk kilit otunun mesane ve idrar yolu sistemi sorunlarına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle, devamlı idrara çıkma hissi yaratan idrar yol enfeksiyonları için oldukça faydalıdır. Hem kapsül hem çay hem de banyo suyu olarak kullanabileceğiniz kırk kilit otu bu belirtileri hafifletmeye destek olacaktır.

Böbrek taşı oluşumunu önler: UMMC tarafından yapılan çalışmalarda, kırk kilit otunun taşları eritmeye yardımcı olması nedeniyle böbrek taşı oluşumunu önlediği gösterilmiştir. Bazı böbrek taşları vücudunda ürik asit fazlası nedeniyle gelişebilmektedir. Özellikle kırk kilit otuyla yapılan çaylar eklem ve böbreklerdeki ürik asidi kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Bu ot gut hastalığı olanlar için faydalı olabilmektedir.

Diyabete iyi gelir: Yapılan araştırmalarda, günlük olarak kırk kilit otu tüketen tip 2 diyabeti olan hastalarda bir saat içinde bile önemli ölçüde kan şekeri düşüklüğü gözlemlenmiştir. Bu nedenle, özellikle yemeklerden sonra günde bir kez kırk kilit otu özü almayı deneyebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi bu tedavi yöntemini denemeden önce bir doktora danışmalısınız. (4)

Üst solunum yollarına iyi gelir: Özellikle kırk kilit otuyla hazırlanan çayın soğuk ve grip ile ilişkili kuru öksürük, bronşit, burun tıkanıklığı ve ateş için yararlı olduğu bilinmektedir. Ayrıca burun tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Öksürük ve diğer solunum yolu problemleri için çare olarak günde iki ya da üç kez kırk kilit otu çayı içebilirsiniz. Semptomlar beş günden fazla sürdüğü takdirde bir doktora danışmalısınız.



Kanamayı durdurur: Yapılan çalışmalarda, kırk kilit otunun koagülant ve hemostatik etkinliği sayesinde iç veya dış kanamayı en az indirmenin yanı sıra aşırı menstruasyonu durdurmak etkili olabileceği görülmüştür. Ayrıca sahip olduğu anti-inflamatuar ajanların iltihaplı yaraların ve menstrüel krampın neden olduğu inflamasyonu ve rahatsızlığı rahatlatmaya faydası olabilmektedir. Bunun için günde 2 ve ya 3 kez kırk kilit otu içebilirsiniz.

Diş eti ve bademcik iltihabını rahatlatır: Kırk kilit otu çayı ya da ekstresi ile hazırlanan gargara ile yapılan gargara iltihaplı bademcik, ağız yaraları ve diş etlerinde kanama gibi durumlara yardımcı olabilmektedir. Bir çay kaşığı kırk kilit otunu 1 fincan suyla 7-10 dakika boyunca kaynattıktan sonra basitçe günde 3 ya da 4 kez gargara olarak kullanabilirsiniz. (5)

Beyin fonksiyonlarını geliştirir: Kırk kilit otunun beyin gücünü artırmanın yanı sıra, hem uzun hem de kısa süreli hafızayı artırmaya için yardımcı olabilmektedir. Kırk kilit otunun sahip olduğu antioksidanlar sağlık bir beyin için doğru bir seçenek olarak kabul edilmektedir.

Kemik sağlığına iyi gelir: Osteoporoz, son yıllarda büyük bir tehdit haline gelmiştir. Kırk kilit otu ise bu durumu önlemek için etkili olabilmektedir. Kırk kilit otu yüksek silis içeriğine sahiptir ve silis şiddetle karşı kemiklerdeki hücreleri koruma için gereklidir. Silis üretiminin artması kemik yoğunluğunu artırmak ve kemik dejenerasyonu riskini azaltabilmektedir.



Tırnakları besler: Kırılgan tırnaklardan muzdaripseniz, günlük olarak kırk kilit otu çayı ya da özüyle tırnaklarınızı ıslatabilirsiniz. Bu uygulama hem tırnaklarınızı güçlendirir hem de beyaz lekelerin oluşumunu ortadan kaldırır. Sadece 10 dakika tutmak faydalarını görmek için yeterlidir. (6)

Güçlü saçlara destek olur: Kırk kilit otunda bulunan silika saçların büyümesi ve sağlığının artırılması için etkili olabilmektedir. Diğer yandan kepek ve saç dökülmesi gibi durumları da önleyebilmektedir. Kırk kilit otu çayı içmek ya da şampuanlara özünü eklemek güçlü, parmak ve beslenmiş saçlar için yardımcı olabilmektedir.

Cilt sağlığını destekler: Çalışmalarda kırk kilit otunun bakterisit, anti-inflamatuar, antiseptik, silis kaynağı olduğu görülmüştür. Aynı zamanda içerdiği antioksidan maddeler yaralar, döküntü, yanıklar, cilt lezyonları ve akne tedavisi için faydalı olabilmektedir. Silika ise bağ dokular için önemli olan kolajen oluşumuna yardımcı olmaktadır. Sonuç olarak, kırk kilit otu kırışık önleme ve anti aging (yaşlanma karşıtı) olarak görev görmektedir. (7)

Kırk kilit otu çayının faydaları
Taze demlenmiş şifalı bir çaydan daha fazlası olan kırk kilit otu çayı alçakgönüllülükle önemli besin değerleri için geniş bir çeşitlilik sunmaktadır. Birçok bitkisel çay gibi inceliklerinin altında, kırk kilit otu çayı da olumlu nitelikleriyle büyük bir zenginlik sunmaktadır. (8)



Kırk kilit otu çayı idrar yolu enfeksiyonları tedavi etmek için yıllar boyunca kullanılır olmuştur. Bu çay bir idrar söktürücü görevi görerek vücudu idrar akışına teşvik eder; sistemden fazla suyu ve atığı dışarı atılmasına yardımcı olur.
Zayıf akciğerlerinden ya da bronşit, tüberküloz veya astım gibi solunum rahatsızlıkları muzdaripseniz, kırk kilit otu çay içmeyi düşünmek isteyebilirsiniz. (9)
Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nin kırk kilit otu üzerine yaptığı çalışmalarda bir diüretik olduğu ve böbrek taşı olan hastalar için yararlı olabileceği bulunmuştur.
Kırk kilit otu diüretik özellikleri olması nedeniyle vücuttan fazla sıvıyı atarken mineralleri vücuttan atmak yerine yenine depolanmasına yardımcı olur. (10)
Kırk kilit otu yüksek antioksidan ve bioflavonoid içermesi nedeniyle, düzenli olarak tüketildiğinde kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlatmak için yardımcı olur.
Kırk kilit otu çayının bilinen antimikrobiyal aktivitesi, vücudu alerjenler ve virüsler karşı korumaktadır.
Yapılan bazı klinik çalışmalarda, kırk otu çayının tüketimi romatizma, gut ve artrit gibi bazı enflamatuar koşulların neden olduğu eklem ve kas ağrılarının hafifletilmesinde yararlı olduğu kanıtlamıştır.
Kemik yoğunluğu üzerine yapılan bazı araştırmalar, osteoporoz hastalığından muzdarip kişilerde ve postmenopozal kadınlarda, kırk kilit otu çayı tüketiminin olumlu etkileri ortaya çıkmıştır. (11)
Kırk kilit çayı veya ekstresi ile yapılan gargara iltihaplı bademcik, ağız yaraları ve diş etlerinde kanamaya yardımcı olabilmektedir.
Kırk kilit otu anti-inflamatuar ve hemostatik etkinliği sayesinde hemoroit nedeniyle oluşan kanamaya ve ağrıya müdahale ederek hem kanı durdurmaya hem de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmaktadır.
Yapılan araştırmalarda, vücutta silika eksikliğinin hafıza kaybına yol açabileceği üzerinde durulmuştur. (12)
Bir antioksidan ve anti enflamatuar olan kırk kilit otu çayı, bağ dokularını arttırarak yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olmaktadır. (13)
Kırk kilit otunun zararları
Kırk kilit otuz ağız yoluyla tüketildiğinde muhtemelen güvenli olarak kabul edilmektedir. Tiamin maddesini etkisiz kılan bir kimyasal içermesi nedeniyle tiamin eksikliğine yol açabilmektedir.

Hamilelik ve emzirme: Hamile veya emziren bir anneyseniz kırk kilit otu tüketmenin güvenliği konusunda yeterli güvenilir bilgi yoktur, bu nedenle güvenli tarafta kalmak için kullanımından kaçınılmakta fayda vardır.

Alkolizm: Alkolikler insanlarda genellikle tiamin eksikliği de vardır. Bu durumda kırk kilit otu almak tiamin eksikliğini daha kötü hale getirebilir.

Diyabet: Kırk kilit otu şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürebilmektedir. Düşük kan şekeri hastalığı olan kişilerin kırk kilit otu tüketimi durumunda kan şekeri düzeylerini kontrol ettirmesi gerekmektedir.

Düşük potasyum düzeyleri (hipokalemi): Kırk kilit otu düşük potasyum düzeylerine neden olabilmektedir. Düşük potasyum değerlerine sahipseniz kırk kilit otunu dikkatli kullanmanız gerekir.



Düşük tiamin düzeyleri (tiamin eksikliği): Kırk kilit otunun tiamin eksikliğini daha kötü hale getirebileceğiyle ilgili bir endişe vardır. (14)

Tavsiyeler

Kapsül: %10 ya da 15 oranında silis içeren standart doz olarak kullanılmalıdır.
Bitkisel infüzyon (çay): 2 ya da 3 çay kaşığı otun üzerin dökülen sıcak su ile 5 ya da 10 dakika demlenmesi durumunda günde en fazla 3 kez içilmesi önerilmektedir.
Tentür (1: 5): Uygun doz için doktorunuza danışmalısınız.
Dış (kompresler): 10 g kırk kilit otu başına 1 litre su günlük olarak uygulanabilmektedir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine