RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Mandalinanın Faydaları

Turunçgiller ailesinden olan mandalinanın Çin kökenli olduğu düşünülmektedir. Mandalina yapraklarını dökmeyen nadir meyvelerdendir. Clementine, Tangor ve Satsuma, Owari en yaygın olan mandalina çeşitlerinden sadece bazılarıdır.

Mandalina, kış sezonunda toplanır ve seralarda üretilen mandalina gelende yıl boyunca marketlerde bulunabilir. Mandalinalar çiğ olarak yenilir. Çok yaygın bir şekilde tatlılarda, dondurma sektöründe, şekerlerde kullanılmaktadır. Bunun yanında parfüm ve cilt bakım sektöründe yaygın olarak mandalina kullanmaktadır.

Mandalina karbonhidratlar açısından zengin bir meyvedir. Bunun yanında bol miktarda lif ve protein içerir. E ve C vitamini açısından zengin olan mandalina aynı zamanda tiamin, piridoksin, sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır gibi birçok mineral ve bileşen içermektedir.

mandalinanın sağlığa faydaları
Mandalinanın Sağlığa Faydaları
Mandaline muhteşem tadı dışında sağlık açısından da mükemmel faydalar sağlar. Özellikle kanserle mücadele ve kilo vermeye inanılmaz katkılar sağlayabilir. Kış aylarında nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı çok yaygın olarak tüketilir.



Mandalinanın Kansere Faydaları: Bu konuyla alakalı olarak son zamanlarda yapılan araştırmalar mandalinanın karaciğer kanserine karşı çok etkili olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında bol miktarda C vitamini ve ceta cryptoxanthin içeriği için karaciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.

C Vitamini Deposu: C vitamini açısından çok zengin olan mandalina bu özelliği sayesinde serbest radikallere hayat hakkı tanımaz. Bunun bir sonucu olarak serbest radikallerin yol açtığı birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır.

Kolesterole Faydaları: Mandalina vücudda kolesterol üretimini kısıtlayan synephrine üretir. Mandalina aynı şekilde kötü kolesterol seviyesini yükselten serbest radikallerin oluşturduğu unsurları ortadan kaldırır. Damar tıkanıklığı riskini azaltır.



Mandalina Kan Basıncını Düzenler: Mandalina düşük kan basıncı sorunları olan kişilere yardımcı olabilir. Kan basıncı seviyesini normalde tutmayı sağlayabilir.

Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Bol miktarda lif  içeren mandalina iki yönlü olarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Birincisi lifler yardımıyla midenin sürekli tokluk hissini arttırır, ikincisi ise sindirim sistemine faydalı olması ve sindirim sistemini ve özellikle bağırsak hareketlerini arttırması kolay bir şekilde dışkı atılımını sağlar.

Sağlıklı Bağışıklık Sistemi İçin Mandalina: Mandalina bol miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemi sağlığını korur ve güçlendirir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığının neden olduğu bakteriyel ve salgın hastalıklarına karşı bağışıklık sistemine destek olur. Bu yüzden kış aylarında bolca tüketilmesi tavsiye edilir.



Mandalina Cilt Sağlığını Korur: C vitamini bol içerdiği için mandalina cilt sağlığı için de faydalı bir meyvedir. Cildi serbest radikallerden korur, güneş ışınlarının neden olduğu zararları giderebilir. Mandalina kabuğu direkt olarak cilde uygunlanarak cilt sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.

Mandalina Saç Sağlığını Korur: Cilt sağlığı dışında saç sağlığı içinde çok faydalı olan mandalina, özellikle kırılgan saç yapılarının ortadan kaldırılmasında önemli rol üstlenebilir. Saç dökülmesini engelleyebilir ve serbest radikallerin verdiği zararları giderebilir.

Soğuk Algınlığında Mandalina: Kış aylarında üşütmeye bağlı olarak öksürük, nezle, grip gibi sorunları giderebilir. Bol miktarda C vitamini içerdiği için önceden mandalina tüketimi kış aylarında yaşanabilecek soğuk algınlıklarına yakalanma riskini azaltır.



Mandalina Suyunun FaydalarıMandalina Suyunun Faydaları
Mandalina suyu en az mandalinanın kendisi kadar sağlık açısından faydalıdır. Bunun dışında mandalina kabuğu da sağlığımıza fayda sağlar. Mandalina kabuğunun faydalarını ilerleyen bölümde detaylı olarak ele alacağız.

Çok hoş bir tadı olan mandalina suyu kanser riskini azaltır, kanser hücreleriyle bağışıklık sisteminin mukavametini arttırır. Çok etkili antioksidan olan mandalina suyu birçok hastalığın ana sebebi olan serbest radikallerin etkisini kırar.

Mandalina suyu etkili bir serbest radikal olduğu için bağışıklık sistemine harika katkılarda bulunur ve genel sağlığı korur.
Mandalina suyu soğuk algınlıkları başta olmak üzere grip, nezle, öksürük gibi sorunları giderebilir.
Cilt hastalıklarına iyi gelir. Mandalina suyu cilt üzerinde meydana gelen yaraların hızlı iyileşmesini sağlayabilir.
Gıdalardaki demir emilimini hızlandırabilir. Bünyede demir miktarının artmasına izin vermez.
Sindirim sistemi için faydalıdır. Ayrıca kalp ve kanser hastalıkları ile mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirir.
Mandalina suyu saç sağlığı için de faydalıdır.
Sinir sisteminde olumlu etkiler yapar. Bellek ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
Mandalina Kabuğunun FaydalarıMandalina Kabuğunun Faydaları
Şayet mandalinayı yedikten sonra atıyorsanız bu kısmı mutlaka okumalısınız. Mandalina kabuğunun da sağlık açısından bazı faydaları var. Ham olarak cilde uygulandığında cildi yumuşatır ve temizler. Bunun dışında çok yaygın olarak mandalina kabuğundan çay yapılarak tüketilir. Mandalina kabuğunun faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün:



Dokuların sağlığını korur. Özellikle mandalina kabuğundan yapılan çaylar iç organların sağlığını korumada etkili rol oynayabilirler.
Mandalina kabuğundan hazırlanan çay düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolü sağlıklı seviyelerde tutabilir.
Mandalina kabuğu kansere yakalanma riskini azaltır. Kanser hastalıklarına neden olan serbest radikallere karşı etkilidir.
Mandalina kabuğu cilt sağlığını da korur. Cilde çiğ olarak uygulandığında cildi yumuşatır. Kuru ciltler için çok faydalıdır. Aynı zamanda cildi ölü hücrelerden ve yağlardan temizler.
Kadınlarda sabah bulantılarını giderebilir.
Bazı sağlık uzmanları mandalina kabuğundan yapılan çayın kan şekerini dengelediğini savunmaktadırlar.
Mandalina kabuğundan yapılan çay aynı zamanda karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
Soğuk algınlığına iyi gelen mandalina kabuğu çayı aynı zamanda kış aylarında sık yaşanan nezle ve grip gibi vakaların çabuk geçiştirilmesine yardımcı olabilir.
Mandalina kabuğu çayı aynı zamanda sindirim sistemi için faydalıdır.
Mandalina kabuğu çayı, kabızlık sorununu giderir ve bağırsakların temizlenmesini sağlayabilir.
Genel olarak metabolizmanın hızlanması ve canlanmasına katkıda bulunur, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici özelliği vardır.
Yüksek miktarda besin ve mineraller içerir, bu yüzden yorgunluğu giderici özelliği vardır.
Mandalinanın Zararları

Mandalina genel anlamda tüm yaştan kişilerin güvenle tüketebileceği bir meyvedir. Şimdiye kadar sağlık açısından bir zararının olduğu belirlenememiştir. Aşırı tüketime bağlı olarak bazı yan etkileri vardır.

Ufak çocuklar çok fazla tükettiğinde cildde tahriş, kızarma meydana gelebilir.
Hassas bünyesi olan ve alerjiye karşı hassas kişilerde kaşıntı, cildde kızarma ve döküntüye neden olabilir.
Bir kısım sağlık uzmanı emzirme ve gebelik döneminde bazı zararları olduğunu savunmaktadırlar ama biz bilimsel bir kanıt bulamadık. Bu durumda en doğrusu tüketimde aşırıya kaçılmamasıdır.
Tavsiyeler

Mandalina kış aylarında bol miktarda çıkan bir kış sezonu meyvesi olduğundan kışın tüketilmesi en doğru tercihtir. Kışın düzenli olarak mandalina tüketimi soğuk algınlığının neden olduğu hastalıklardan korunmamıza yardımcı olabilir. Bunun dışında mandalina suyu ve mandalina kabuğu çayının aşırı tüketilmemesini öneririz.





0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine