RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Ökse otunun faydaları nelerdir?

Temelde, ökseotu birçok bitkiler ve ağaçların karargâhına bağlanan ve dallarına nüfuz eden bir bitkidir. Ökse otu ağaçlara tutunarak, oradan su ve besin alarak yaşamaktadır. Bu otun tüm dünyada 900’den fazla türü vardır ve 73 farklı türlere ait olduğu tahmin edilmektedir. Doğu Amerika’da bulunan bazı ökseotu türlerinin bazı toksinler olduğuna inanılmaktadır.

Kültürel geleneklerde ve dekorasyonda kullanılan bir bitki olan ökse otu, etkileyici sağlık yararlarına sahiplik etmektedir. Ökse otu kanser, diyabet, sinir sistemi, restoratif anksiyete, kan basıncı, inflamasyon, bağışıklık, horlama ve menstrüasyon için tedavi edici özelliklerini sunmaktadır. (1)

Ökse otunun sağlığa faydaları

Ökse otunun sağlığa faydaları
Yüksek kan basıncını düşürür: Ökse otunun milyonlarca insanı etkileyen hipertansiyon üzerinde ölçülebilir bir etkisi vardır. Tansiyon düşürücü olarak, ökse otu kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü kaldırmakta ve stresi azaltmaktadır. Ökseotu ekstraktının hipertansiyonu azaltması felç, kalp krizi ve koroner kalp hastalığını önlemeye yardımcı olmasını da sağlamaktadır.

Uykusuzluğa iyi gelir: Ökse otu yüzlerce yıldır yatıştırıcı özellikleri nedeniyle kullanılmaktadır. Uykusuzluk ve huzursuzluk probleminden muzdaripseniz, özellikle ökse otuyla hazırlanan çaylar bu duruma çözüm olabilmektedir. Ökse otunda bulunan kimyasal bileşenler sinir sisteminde yatıştırıcı bir etki göstererek dinlendirici bir uyku çekilmesine yardımcı olmaktadır. Böylece, uyku döngüsünün düzenlenmesine destek olmaktadır.



Adet ağrılarına iyi gelir: Eğer aşırı ağrılı ve kramplı adet dönemlerinden muzdaripseniz, ökse otu harika bir seçenek haline gelebilmektedir. Adet döneminde yaşanan gerginlik ve krampları rahatlatmak için ökse otu çayı demlemeyi düşünebilirsiniz. (2)

Kanserle mücadele eder: Kanserli hastalarda ökse otunun etkilerini keşfetmek amaçlayan çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yapılmıştır. Ökse otunun bazı kemoterapi sonrası hastalarının durumunu hafifletmek için yardımcı olduğu görülmüştür. Bu durum, ökse otunun kanser karşıtı aktiviteye sahip olmasıyla bağlantılıdır. Ayrıca, ökse otunun kanser hücrelerinin ölümüne neden olduğu da gözlemlenmiştir.

Diyabete iyi gelir: Ökse otu kandaki şeker seviyelerini düşürerek diyabetik durumumun iyileştirilmesine etki ettiğine inanılmaktadır. Bunun yanı sıra, insülin üretimini yönetmeye yardımcı olmaktadır. Günlük olarak, 2-3 bardak içilen ökse otu çayı uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Diyabeti tedavi etmek için ekstra olarak aloe vera da katılmaktadır.

Stresle mücadele eder: Ökse otu genellikle uykusuzluk, anksiyete, stres ve depresyondan muzdarip olanlar için mükemmel bir çözüm olabilmektedir. Bunun nedeni, sinir sistemini rahatlatarak stres hormonlarını azaltmaktır. Böylece, stresle mücadele etme yeteneği kazanmaktadır. (3)



İltihaplanmalarla mücadele eder: Ökse otunun doğal bir anti inflamatuar olduğuna inanılmaktadır ve geleneksel olarak kullanım alanlarını bunun üzerinedir. Artrit ve diğer eklem ağrılarına neden olan enflamasyonu hem iç hem de dıştan tedavi edebilmektedir. Anti inflamatuar yeteneği sayesinde ökse otu, sindirim ve mide koşullarının hafifletilmesine yardımcı olabilmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Ökse otunun bağışıklık sistemi üzerinde büyük etkileri vardır. Ökse otunun kanser tedavisinde etkili olmasının nedenlerinden biri de bağışıklık sistemini güçlendirip vücudun hastalıklara karşı koyabilmesini sağlamasıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi genel sağlık için hayati önemdedir ve bu durumda ökse otu vücudun doğal savunma mekanizmasını geliştirmek için bir potansiyele sahiptir.

Üst solunum yollarına iyi gelir: Solunum şikâyetlerini tedavi etmek için kullanılan ökse otunun bu yeteneğiyle ilgili hiçbir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Ancak, solunum sistemindeki tahrişi azaltması ve sıkıntıyı rahatlatması ökse otunu bu durumda faydalı hale getirmektedir. Bu nedenle, öksürük, boğaz ağrısı, bronşit ve göğüs sıkışmasını tedavi etmek için de kullanılmaktadır. Diğer yandan, zihinsel anksiyetenin fiziksel belirtileri arasındaki ilişki nedeniyle faydalı olabilmektedir. (4)

Kanamayı durdurur: Ökse otuyla hazırlanan çaylar hemostatik bir etkiye sahiptir, bu nedenle kanamayı durdurmak için tavsiye edilmektedir. Eğer burun, akciğer veya bağırsak kanamasından muzdaripseniz, günde bir fincan ökse otu çayı içebilirsiniz. Kısa bir süre sonra, kanama kaybolur. (5)



Ökse otu çayının faydaları
Ökseotu çayının ana maddesi hemi-asalak bitki olan ökse otudur. Genellikle karaağaç, çam veya meşe gibi çeşitli ağaçların dalları üzerinde yetişen bir bitkidir. Ökseotu Avrupa, Avustralya, Kuzey Amerika ve Kuzey Asya’nın bazı bölgelerinde bulunabilir. Oval odunsu bir köke, yaprak dökmeyen yapraklara, balmumu ve beyaz çileğe benzeyen meyveleri vardır. Meyveleri zehirlidir. Ancak, ökse otunun yaprakları çay hazırlamak için kullanılmaktadır. (6)

Bal, limon ve tarçın ile tatlandırılan ökse otu çayı düzenli tüketildiğinde genel sağlık koşullarını artırmaktadır.
Ökse otu çayı bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır.
Ökse otu çayının kan basıncını dengeleme gibi bir yeteneği vardır. Felç riskini azaltmak için de tavsiye edilmektedir. Dozajı günde 3 fincan olarak belirlenmiştir.
Uyumadan yaklaşık 30 dakika önce içilen ökse otu çayı uykusuzluğa iyi gelmektedir.
Ökse otu çayının ülsere iyi geldiği söylenmektedir.
Damar sertliği gibi kalp hastalıklarına neden olan koşullar için faydalıdır. Ökse otu çayı kalp kaslarını güçlendirmekte ve kan damarlarını daha esnek hale getirmektedir.
Ökse otu sahip olduğu antioksidanlar nedeniyle kanserle mücadele edebilmektedir. Ökse otu çayı ise kanser türleriyle savaşmada bilinen tedavi yöntemlerinden biridir.
Ökse otu çayı adet döneminde yaşanan ağrı ve adet kanamalarını normale döndürmektedir. Buna ek olarak, uterus bozukluğu, kronik kramplarını rahatlatmak ve doğurganlığı geliştirmek için kullanılabilir.
Menopoz dönemi kadınların yaşadığı anksiyete, sıcak basması, anormal kan dolaşımı, solunum güçlüğü, hormonal dengesizlik ve kalp çarpıntı gibi belirtileri azaltmak için ökse otu çayı içilebilmektedir. (7)
Ökse otunun zararları
Uygun miktarda ağız yoluyla tüketildiğinde ökse otu güvenli olarak kabul edilmektedir. 3 adet meyvesini ya da 2 adet yaprağını yeme durumunda ciddi yan etkiler gözlemlenmemiştir. Bununla birlikte, bundan daha büyük miktarlar güvenli olarak kabul edilmemekte, yan etkilere neden olabilmektedir. Ökse otu kusma, ishal, kramp ve diğer yan etkilere neden olabilmektedir. Kısa vadeli, sık ökse otu kullanımı karaciğer hasarına neden olabilmektedir.

Deri altından ökse otu enjekte etmek ateş, titreme, alerjik reaksiyonlara ve diğer yan etkilere neden olabilmektedir.

Doğru miktarın belirlenmesi bazen zor olduğu için bir sağlık kurumundan bilgi almakta fayda vardır.

Emzirme ve hamilelik: Bu dönemlerde ökse otu tüketimi güvenli olarak kabul edilmemektedir. Hamilelik sırasında düşük riskine neden olabilmektedir. Emzirme döneminde ise güvenliğiyle ilgili yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle, güvenli tarafta kalmak için uzak durmakta fayda vardır.



Multipl skleroz (MS), lupus (sistemik lupus eritemi, SLE), romatoid artrit (RA), ya da diğer “oto-immün hastalıklar” koşulları: Ökse otu bağışıklık sistemine etki edebildiği için eğer bu tarz bağışıklık sistemi bozuklukları varsa ökse otu kullanmaktan kaçınmakta fayda vardır.

Kalp hastalığı: Bazı kanıtlar ökse otunun kalp hastalığını daha kötü hale getirebileceğini söylemektedir. Bu nedenle, kalp problemi varsa ökse otu kullanmayın.

Lösemi: Ökse otunun lösemiyi daha kötü hale getirdiği düşünülmektedir. Bu nedenle, lösemi varsa, ökse otu tüketiminden uzak durulmalıdır.

Karaciğer hastalığı: Ökse otunun karaciğer hastalığını daha kötü hale getirebileceğiyle ilgili bazı endişeler vardır. Eğer karaciğer hastalığı varsa ya da karaciğer problemi ile ilgili bir geçmiş varsa, ökse otu kullanmaktan kaçının.

Organ nakli: Ökse otu bağışıklık sistemini aktif hale getirebilmektedir. Bu bir organ nakli almış insanlar için sorun olacaktır. Daha aktif bağışıklık sistemi organ reddi riskini artırabilmektedir. Bir organ nakli olduysanız, ökse otundan kaçının.



Cerrahi: Ökse otu kan basıncını etkileyebilmektedir. Ameliyat sırasında kan basıncı kontrolünü etkileyebileceğiyle ilgili endişeler vardır. Bu nedenle, zamanlanmış ameliyat tarihinden en az 2 hafta önce ökse otu tüketiminin durdurulması önerilmektedir. (8)

Tavsiyeler

Ökse otu çayını günde 6 bardaktan fazla içmek önerilmemektedir. Bunu yaparsanız size yarardan çok zarar sağlayacaktır. Baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk, düzensiz kalp atışları, kusma, ishal ve iştah kaybı gibi durumlar gözlemlendiğinde ökse otu çayı tüketimi durdurulmalıdır. 

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine