RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Ürtiker (Kurdeşen) Tedavisi

Ürtiker nasıl geçer? Ürtiker belirtileri çoğunlukla hafiftir ve birkaç gün içinde kendi kendine iyileşmektedir. Bu nedenle, ürtiker vakalarının çoğunda tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır.

Akut Ürtiker Tedavisi

Belirtiler can sıkıcı veya kalıcıysa, antihistaminik ilaçlardan yardım alınabilmektedir. Belirtiler kötüleşiyorsa doktora danışmalısınız. Belirtiler çok şiddetli ise, doktor kısa süreli kortikosteroid tablet gibi diğer ilaçları reçete edebilir.

Belirtiler daha da kötüleşirse veya tedavi iki hafta sonra bile yardımcı olmamışsa, tekrar bir doktora başvurmalısınız. (1)

Antihistaminikler
Antihistaminikler histaminin etkilerini bloke ederek, kaşınmayı durdurmaya ve döküntüleri azaltmaya yardımcı olur. Antihistaminiklerin örnekleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Setirizin
Fekzofenadin
Loratadin
Çoğu insan için, modern antihistaminikler uyuşukluğa neden olmaz, ancak bazı istisnalar olabilmektedir. Araç kullanmadan veya bir iş görmeden önce antihistamine nasıl tepki verdiğinizi test etmelisiniz.

Antihistaminikler alkolle birlikte alındıklarında da uyuşukluğa neden olabilir. İlaçla birlikte verilen bilgi broşürünü daima okuyun.

Antihistaminikler hamile kadınlara genellikle reçete edilmemektedir, çünkü tamamen güvenli olup olmadıkları bilinmemektedir. (2)



Kortikosteroid Tabletler
Belirtiler şiddetli ise, prednizolon gibi yüksek doz kortikosteroid tabletler kısa bir süre için reçete edilebilir. Kortikosteroidler ürtiker belirtilerini azaltan bağışıklık sistemini bastırmaktadır. Genellikle 3-5 gün süren bir prednizolon seyri önerilir.

Steroid tabletleri uzun vadeli olarak almak genellikle önerilmez, çünkü aşağıdakiler gibi geniş bir yan etki ve komplikasyon yelpazesine neden olabilmektedir:

Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
Glokom (göz tansiyonu)
Katarakt
Diyabet (veya mevcut diyabetin daha da kötüleşmesine neden olabilir) (3)
Kronik Ürtiker Tedavisi

Kronik ürtikerin tedavisi belirtileri kontrol etmeyi ve bunları daha da kötüleştiren herhangi bir tetikleyiciden kaçınmayı amaçlamaktadır.

Kronik ürtiker ya da anjiyoödem varsa, bir cilt hastalıkları uzmanına (dermatolog) sevk edilebilirsiniz. Bunun nedeni, anjiyoödemin potansiyel olarak daha ciddi olması ve solunum zorluklarına neden olabilmesidir.

Sadece kronik ürtiker varsa ve tedaviye rağmen belirtiler devam ederse yine bir cilt hastalıkları uzmanına yönlendirilmelisiniz. (4)

Antihistaminikler
Kronik ürtiker antihistaminiklerle tedavi edilmektedir. Belirtiler sürdüğü sürece antihistaminleri düzenli olarak almak gerekebilir.



Belirtiler tedaviye yanıt vermiyorsa, doktor tarafından doz artışı önerilebilir. Dozun arttırılması, daha önce tedaviye cevap vermeyen belirtileri kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Mentollü Krem
Mentollü kremler alternatif olarak veya antihistaminiklere ek olarak kullanılabilir; çünkü kaşıntıdan kurtulmaya yardımcı olur. Bu kremler doktor tarafından reçete edilebilir. (5)

Kortikosteroid Tabletler
Bazen, daha ciddi ürtiker patlamaları, prednizolon gibi kısa doz kortikosteroid tabletlerle tedavi edilebilir. Kortikosteroid tabletlerin olası yan etkileri şunları içermektedir:

İştah artışı ve kilo artışı
Ruh hali değişimi
Uykusuzluk
Yukarıda bahsedilen sebeplerden dolayı kronik ürtiker için uzun süreli kortikosteroid kullanılması önerilmemektedir. (6)

H2 Antihistaminik
Eczaneden temin edilebilen antihistaminikler, H1 antihistaminikleri olarak da bilinmektedir. Bununla birlikte, H2 antihistaminler de dâhil olmak üzere çeşitli antihistaminler de bulunmaktadır.

H2 antihistaminleri, bazen kronik ürtikeri tedavi etmede etkili olabilmektedir, çünkü kan damarlarını daraltarak cildin kızarıklığını azaltmaktadır. H2 antihistaminleri, H1 antihistaminiklerine alternatif olarak veya onlarla kombinasyon halinde kullanılabilir. H2 antihistaminiklerinin yan etkileri nadirdir, ancak şunları içerebilmektedir:

Baş ağrısı
İshal
Baş dönmesi
H2 antihistaminik aldıktan sonra sersemlemiş hissederseniz, araç kullanmayın veya makine kullanmayın. (7)



Lökotrien Reseptör Antagonistler
Lökotrien reseptör antagonistleri, ciltteki kızarıklık ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilen bir ilaç türüdür.

Bunlar, kortikosteroid tabletlerin kullanılmasında uzun vadede yararlı bir alternatif olabilir, çünkü geniş çaplı yan etkilere neden olma riski taşımazlar.

Lökotrien reseptör antagonistlerin yan etkileri nadirdir ve nispeten önemsizdir. Yan etkileri arasında baş ağrısı ve mide bulantısı (hasta olma hissi) bulunmaktadır. (8)

Siklosporin
Siklosporin, kortikosteroidlere benzer şekilde çalışmaktadır. Bağışıklık sisteminin zararlı etkilerini bastırmaktadır. Hem kapsül hem de sıvı formda bulunmaktadır.

Siklosporin yan etkileri şunları içerir:

Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
Böbrek sorunları
Artan kan kolesterol düzeyleri
Baş ağrısı
Titreme)
Özellikle göğüs enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve sitomegalovirüs adı verilen viral enfeksiyona karşı artan hassasiyet (9)
Diyet

Uzun vadeli ürtiker sorunu yaşayan kişilerde diyetin rolü konusunda bazı belirsizlikler bulunmaktadır. Bazı insanlarda ürtikeri tetikleyebilecek iki kimyasal vazoaktif aminler ve salisilatlar olmak üzere iki grup bulunmaktadır.



Bu kimyasalları içeren yiyecekleri önlemek veya azaltmak belirtileri hafifletebilir. Belli gıdalardan kaçınmanın size yardım edip etmediğini görmek için bir gıda günlüğü tutabilirsiniz.

Bununla birlikte, diyetinizi kısıtlamadan önce bir diyetisyenle konuşmalısınız. Böylece, gereksiz yere gıdalardan kaçınmadığınızdan ve diyetinizin sağlıklı olduğundan emin olabilirsiniz. (10)

Tetikleyicilerden Kaçınma

Ürtikeri tetikleyen ya da kötüleştiren şeyin ne olduğunu biliyorsanız, tetikleyiciyi kullanmaktan kaçınmak belirtilerinizi kontrol altında tutabilir.

Alkol ve kafein gibi tetikleyiciler kolayca engellenebilir. Belirli bir ilacın belirtilerinizi tetiklediğini düşünüyorsanız, alternatifleri mevcut olabileceğinden doktorunuza başvurun.

Özellikle, belirtiler yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa, stresten kaçınılması daha doğru olabilir.

Şiddetli ürtiker geri geliyorsa, meditasyon veya hipnoz gibi gevşeme teknikleri stres düzeyleri ve belirtilerin şiddetini azaltmaya yardımcı olabilmektedir. (11)



Ürtiker İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ürtiker teşhisi ve tedavisi için bir cilt hastalıkları uzmanına (dermatolog) başvurabilirsiniz. (12)

Ürtiker (Kurdeşen) Nedir?
Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, alerjik reaksiyonlar, ilaçlar ve ısı gibi çeşitli nedenler tarafından tetiklenebilen bir cilt döküntüsüdür. Genelde ürtikeri neyin tetiklediğini tahmin etmek mümkün olabilirken, bazı durumlarda tetikleyici tam olarak bilinmemektedir.

Ürtiker döküntüleri, vücut histamin adı verilen ve virüs veya bakteri ile savaşmak için kullanılan bir protein ürettiğinde ortaya çıkmaktadır.

İlk dikkat çeken belirtisi cilt üzerinde görülen kırmızı döküntülerdir. Bazen bunlara, kabarcıklar da eşlik edebilmektedir. Cildin ürtiker döken alanları genellikle birkaç saat sonra normale dönmeye başlamaktadır, ancak bazen vücudun başka yerlerinde da tekrar ortaya çıkabilmektedir. (13)

Ürtiker (Kurdeşen) Nedir? detaylı bilgi için bakınız

Ürtiker (Kurdeşen) Belirtileri
Ürtiker nasıl anlaşılır? Ürtiker belirtileri birkaç dakika, birkaç ay hatta yıllarca sürebilmektedir. Ürtiker başlangıcı belirtileri genellikle, böcek ısırıklarına benzeyen döküntülerle göze çarpmaktadır. Bu döküntüler çeşitli şekillerde olabilmekte ve farklılıklar gösterebilmektedir: (14)

Kaşıntı
Cilt yüzeyinde kenarları kırmızı renk olan kabarcıklar
Yuvarlak bir şekli olan ve bir bölgede toplanan döküntüler
Yuvarlar olabilen bu döküntülerin aynı zamanda biçimi değiştirebilir, kaybolabilir ve birkaç saat içinde tekrar ortaya çıkabilir
Kabarıkların ortasına parmağınızla bastığınızda, rengi beyaza döner (15)
Ürtiker (Kurdeşen) Belirtileri detaylarını inceleyiniz

Ürtiker (Kurdeşen) Nedenleri
Ürtiker neden olur? Ürtikere neden olduğu bilinen bazı faktörler şöyle sıralanmaktadır:

İlaçlar (antibiyotikler, aspirin ve kodein gibi)
Bazı gıda katkı maddeleri
Enfeksiyonlar (bakteriyel, viral veya parazit dâhil)
Sistemik lupus eritematosus, kızamıkçık ve hepatitler gibi bazı belli koşullar
Duygusal stres
Bitkiler veya hayvanlarla temas
Sıcaklık
Soğuk hava
Egzersiz ve terleme
Arı ve yaban arısı sokmaları 

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine