RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Cranberry Faydaları

Adı ingilizce cranberry olan ve Cran – Turna, Berry – Yemiş anlamına gelen bir bitki olan turna yemişi bitkisi halk arasında kızılcık olarak bilinen yaban mersininin farklı bir türüdür. Turna Yemişi karadeniz bölgesinde yetişen bir tür olduğu gibi acı bir tada sahip olduğu için kurutulup tatlandırılarak yenilmektedir. Kırmızı renkli ve tatlandırılmış bir yemiş olduğu için özellikle şeker hastalarının yemesi tavsiye edilmez.

Cranberry bitkisinin yapısında bolca karbonhidrad, protein, ve çok az miktarda yağ asidi bulunurken çok lifli bir yapıya sahip olması, sodyum, potasyum, magnezyum, A 1 vitamini, B 1 vitamini thiamin, riboflavin, Niasin, C vitamini, kalsiyum, fosfor açısından çok zengin bir yapıya sahiptir. Bu kadar zengin bir içeriğe sahip olması bir çok hastalığa faydalı olmasını sağlar.
Cranberry Bitkisinin Faydaları
1 ) Taze meyve şeklinde tüketilen tuna yemişi bitkisi kan şekerini düşürerek şeker hastalığı oluşma riskini azaltır. Kandaki şeker oranını düzenlediği için şeker hastalarına taze meyve şeklinde tüketmeleri tavsiye edilir.

2 ) Kalsiyum açısından zengin olması nedeniyle kemik gelişimini olumlu yönde etkilediği gibi eklem sıvısının azalmasını önler ve romatizmal hastalıkların oluşmasını önleyerek iskelet ve kemik sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar.

3 ) Cranberry faydaları arasında hayati öneme sahip olan antioksidanların çok fazla olması kansere karşı vücudunuzu savunur, bağışıklık sisteminin güçlü olmasına katkı sağlar., hastalıklara karşı sizi korur.

4 ) A 1 vitamini ve C vitamini açısından çok zengin olması ağız içinde oluşan iltihaplanmaların önüne geçer. İltihap kurutucu özelliği ile 12 parmak bağırsağında oluşan yaraların iyileşme sürecini hızlandırması ile de bilinir.

5 ) Böbrek üstü bezleri ile böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlayarak enzimlerin sağlıklı bir şekilde sentezlenmesini sağlar. Böbreklerde kum oluşmasını önleyerek böbrek taşı oluşmasını önler.

6 ) İdrar yolları enfeksiyonu oluşmasını önlediği gibi idrar yollarında kist oluşmasını de engeller. Bu açıdan idrar yollarının sağlıklı olmasına katkıda bulunması nedeniyle doktorlar tarafından kurutulmuş şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

7 ) Omega 3 içeriği bakımından çok zengin olması günlük alınması gereken omega 3 miktarının doğal yollarla karşılanması açısından çok önemlidir. Hem uygun fiyatlı hem de doğal olması tercih sebebidir.

8 ) İdrar kaçırma mesane kasılmasını önleme konularında en doğal tedavi yöntemidir. Mesane kaslarının sağlıklı çalışmasını sağlar.

9 ) Kalp damar sağlığı açısından damar sertliği oluşumunu önlemesi ve damar tıkanmalarının önüne geçmesi nedeniyle kalbin normalden fazla yorulmasını önler. Bu açıdan kalp rahatsızlıklarında doktorlar tarafından taze meyve şeklinde tüketilmesi tavsiye edilir.

10 ) Lifli yapısı ile sindirim güçlüğü çeken hastaların sindirim sistemlerinin sağlıklı çalışmasını sağladığı için yeterli miktarda tüketilmesi sindirim enzimlerinin sağlıklı bir şekilde sentezlenmesini ve işlevini görmesini sağlar.

Cranberry Tüketme Yöntemleri
Cranberry bitkisinin meyvesi kızılcık ile aynı boyutlarda ve renkte olduğu için taze olarak tüketilebilir. Ancak taze meyve hali acı bir tada sahip olduğu için tüketmesi kolay değildir. Mecburi kalınmadığı sürece kurutulup tatlandırılmış halde tüketilmesi uygundur. Bu yolla tatlı bir yemiş gibi tüketebilirsiniz.

Cranberry Zararları
Cranberry faydaları kadar zararı da olan bir bitkidir. Kurutulmuş hali tatlandırıldığı için şeker hastalarına kurutulmuş haldeki turna yemişi yedirilmemelidir. Şekerin yükselmesine neden olabilir.

Bilinçsizce tüketilen cranberry bitkisi görme bozukluklarına sebep olabilir. Bu nedenle az miktarda taze meyve olarak veya kurutulmuş olarak tüketilmesi daha doğrudur.

Cranberry bitkisinin içinde yer alan strefavin maddesi vücuda aşırı alındığında bilinç kaybı oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle çok tüketilmemesi , düzenli ve az miktarda tüketilmesi gereklidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine