RADYO DOST09 ÇEPDE DİNLE


Unutkanlık Tedavisi

Unutkanlık nasıl geçer? Arada sırada bazı şeyleri unutmak oldukça normaldir ve genellikle uygulanan bazı yöntemlerle durumu tersine çevirmek mümkündür. Ancak, unutkanlığın altta yatan başka bir nedenle bağlantılı olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir doktora başvurabilirsiniz. Doktorunuz altta yatan nedeni tespit etmek için bazı testler uygulayabilir. Örnek vermek gerekirse, durumun bir ilacın yan etkisi ya da tiroid yetmezliği sonucu olup olmadığını anlamaya çalışabilir. (1)

Doktorunuzun ortaya çıkardığı durum sonucunda, kullanılan ilaçlar yerine yenileri reçete edilebilir ya da böbrek veya karaciğer hastalığını tedavi etme gibi diğer tedaviler uygulanabilir. Kronik stres veya anksiyetenin üstesinden gelmek için antidepresanlar kullanmanız veya psikolojik yardım almanız gerekebilir.

Unutkanlığı doğal yöntemler vasıtasıyla düzeltmek de mümkündür. Örneğin, sağlıklı bir diyet ile beslenme ve düzenli olarak egzersiz yapma beyin işlevini geliştirmeye oldukça yardımcı olabilmektedir. (2)

Unutkanlıkla mücadele etmek için uygulanabilecek bazı yöntemler şunlardır:

Düzenli ve Yeterli Uyku

Uyku beynin daha yaratıcı düşünmesini sağlamakta ve hafızayı geliştirmektedir. Gün boyunca öğrendiğimiz her şey uyurken kategorize edilmektedir, böylece bu bilgiler daha sonra tekrar hatırlanabilmektedir. Eğer yeterli uyumuyorsanız, bilgilerin tekrar hatırlanması kabiliyeti azalacaktır. Bu nedenle, her gece yeterli bir süre uyumaya çalışın, aksi halde unutkan olmaya devam edersiniz.

Hafızayı Geliştirici Aktiviteler



Eğer unutkanlık yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan bir durumsa, yaşlı olduğunuz yeni şeyler öğrenmek için çabalamayacağınız anlamına gelmemektedir. Sık sık yeni kavramlar öğrenmek veya hafızayı çalıştırmak için bulmaca gibi aktivitelere katılmak, unutkanlığı azaltmak için oldukça faydalı olabilmektedir. (3)

H.pylori Bakterisi ve Tedavisi

H.pylori sıklıkla sindirim sistemi ile ilişkili olsa da, beyni de etkileyebileceğini öngören daha çok araştırma bulunmaktadır. Antibiyotikler ile tedavi uygulanabilmektedir. Kızılcık suyu, kekik yağı, bal ve sarımsak gibi doğal antibiyotiklerden de yararlanılabilmektedir. Bunları diyetinize dâhil etmek enfeksiyonla mücadele etmenize yardımcı olabilir. (4)

Yenilik Arayışında Olmak

Farklı şeyler denemeye çalışın. Örnek vermek gerekirse, eve giderken farklı yolları keşfedin, yeni bir yiyecek yiyin ya da farklı TV programları izleyin. Rutin hayatınız dışındaki yenilikler beyin hücrelerini harekete geçirerek hafızanın gelişmesine yardımcı olmaktadır.

Stresi Azalmak



Stres genel sağlık için zararlıdır. Aynı zamanda, beyindeki enerjiyi de tükenebilmektedir. Kronik stres kademeli hafıza kaybıyla bağlantılıdır, çünkü stres hormonlarının sürekli salınımı beyninizin enerji için glikozu kullanma becerisini azaltmaktadır. Egzersiz veya meditasyon gibi stres azaltmak için yararlı olabilen yolları keşfedin ya da kendi başınıza üstesinden gelmek gittikçe zorlaşıyorsa, psikolojik bir yardım alın. (5)

Fiziksel Aktivite

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, kasları çalıştırmak için fiziksel aktivite içinde bulunmak sadece vücudu geliştirmekle kalmamakta, aynı zamanda, beyin fonksiyonlarını geliştirmeye de yardımcı olmaktadır. Bisiklet sürmek, yürüyüş yapmak ya da diğer fiziksel egzersizleri denemek genel beyin gücünü desteklemektedir. (6)

Sağlıklı Beslenmek

Sağlıklı bir diyetle beslenmek kalbinize fayda ettiği kadar beyninize de etmektedir. Bol meyve, sebze ve tahıl içeren diyetler beyin için oldukça sağlıklıdır. Balık, yağsız et ve deniz ürünleri gibi az yağlı protein kaynaklarını tercih edin. Çok fazla alkol karışıklığa ve hafıza kaybına neden olabilmektedir, bu nedenle, alkolü de sınırlandırın.

Diğer Hastalıkların Tedavi Edilmesi



Depresyon, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, böbrek veya tiroid sorunları gibi kronik durumlar için doktorunuzun tedavi önerilerini izleyin. Kendinize ne kadar iyi bakarsanız, hafızanız da o kadar güçlü olur. Ek olarak, ilaçlarınızı düzenli olarak doktorunuzla birlikte inceleyin. Çeşitli ilaçlar hafızayı etkileyebilmektedir. (7)

Unutkanlık İçin Hangi Doktora Gidilir?

Unutkanlığın altında yatan nedeni bulmak ve tedavi etmek için bir nöroloji uzmanına başvurabilirsiniz. (8)

Unutkanlık Nedir?
Unutkanlık, sürekli olarak bazı şeyleri hatırlamada güçlük çekme durumudur. Beyindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Unutkanlık çoğu zaman, yaşlanmanın normal bir parçası olarak görülürken, başka bir durumun veya hastalığın bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Unutkanlık yaşadığınızda, bilgi veya olayları hatırlamak, yeni şeyler öğrenmek veya yeni anılar oluşturmak daha zor bir hale gelmektedir.

Unutkanlığın yaygın nedenleri yaşlanma, ilaçlardan kaynaklanan yan etkiler, travma, vitamin eksiklikleri, beyindeki kanser ve beyindeki enfeksiyonların yanı sıra çeşitli diğer bozukluk ve hastalıklar olabilmektedir. Stres, fazla çalışma, yeteri kadar dinlenememe ve kalıcı dikkat dağıtıcı şeyler kısa süreli belleğe müdahale edebilmektedir.



Yaşlı erişkinlerde, normal hızın ötesinde olan bir unutkanlık, Alzheimer hastalığı veya vasküler demans gibi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle, unutkanlığın altında yatan nedeni saptamak ve en kısa sürede tedaviye başlamak önemlidir. (9)

Unutkanlık Nedir? detaylı bilgi için bakınız

Unutkanlık Belirtileri
Unutkanlık nasıl anlaşılır? Kısa süreli ya da anlık olarak bir şeylerin unutulması hemen bir alarm unsuru olarak değerlendirilmemektedir. Unutkanlık başlangıcında, unutkanlık hayatı olumsuz etkilememektedir ve alınan ufak tedbirlerle durum düzeltilebilmektedir. Bununla birlikte, kişi şu durumlarda bir sağlık uzmanının yardımına başvurmak zorunda kalabilmektedir:

Kısa süreli unutkanlık
İsim hatırlama veya yüzleri tanıma becerisinde zayıflama
Bilinen yerlerde kaybolmak
Karışıklık
Yaşam becerilerinin kademeli olarak kaybedilmesi
Konuşma veya iletişim yeteneğinin kaybı
Aynı bilgiyi defalarca tekrarlama
Aynı soruları sorma
Takip yönündeki zorluklar yaşama
Öğrenme yeteneklerinde değişiklikler
Davranış veya ruh halindeki ani değişiklikler
Kelimeleri bölerek konuşmaya başlama (10)
Unutkanlık Belirtileri detaylarını inceleyiniz

Unutkanlık Nedenleri
Unutkanlık neden olur? Gündelik faktörler ve koşullar genellikle geçici unutkanlıklara neden olabilmektedir. Hafıza yaşla birlikte zayıflamaktadır veya demans gibi bir hastalık nedeniyle bir belirti olarak ortaya çıkmaktadır.



En yaygın unutkanlık nedenleri şunlardır:

Aşırı alkol tüketimi
Bazı ilaçların kullanımı
Uyku yetersizliği
Depresyon
Menopoz
Stres ve anksiyete
Tiroid yetmezliği (hipotiroidi)
Besin yetersizliği 

0 yorum:

Yorum Gönder

RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN

 


 
  • fotoahmetine © 2018 wepsayfa fotoahmetine fotoahmetine fotoahmetine