Uyku apnesi nasıl anlaşılır? Uyku apnesini tek başınıza anlamanız oldukça zor olabilmektedir, çünkü en belirgin belirtiler yalnızca uyku halindeyken ortaya çıkmaktadır. Çoğu kişide uyku apnesi yaşadığını sabah hatırlamamaktadır. Ancak uyku alışkanlıklarınızı gözlemlemek için kendinizi kayıt altına almak pek mümkün olamamaktadır. Eğer horlama esnasında duraklamalar oluşuyorsa ve duraklamalardan dolayı da boğulma ya da nefes nefese kalma yaşıyorsanız, bunlar uyku apneniz olduğu konusunda büyük uyarı işaretleridir. (1)
Uyku apnesi başlangıcının genellikle en belirgin belirtisi horlamadır. Horlama ve diğer uyku apnesi belirtilerini ise şöyle açıklamak mümkündür:
Horlama
Yüksek, kronik horlama uyku apnesinin en sık yaşanan belirtilerden biridir. Horlama, uyku esnasında üst solunum yollarında meydana gelen titreşimlerden gelen sestir. Hava, hava yollarıyla kolaylıkla hareket ettirilmediği için horlama meydana gelmektedir.
Horlayan birçok kişi bunun farkında bile değildir. Horlama, uyku apnesinin ortak bir belirtisi olmakla birlikte, bu durum kişinin mutlaka bir uyku bozukluğa sahip olduğunu göstermemektedir. Horlayan birçok insan uyku apnesine sahip değildir. Bazı durumlarda, uyku apnesine sahip olan kişiler de horlamamaktadır.
Bununla birlikte, eğer horlama yüksek sesli ise ve gece uyurken oluyorsa, uyku apnesinin bir belirtisi olabilir. (2)
Soluğun Kesilmesi
Obstrüktif uyku apnesi durumunda boğazdaki veya dildeki yağ dokusu, uyku esnasında rahatlamakta ve bu da hava akışını kısıtlayarak saniyelik olarak solunumun kesilmesine neden olmaktadır. Apne sırasında sırasında kandaki oksijen seviyeleri düşmektedir. Bu, beynin solunumun düzgün ilerlemesi için vücudu uyandırmasına yol açmaktadır.
Beyin kısmen nefes kesilmesine tepki vermek için uyanırken, kısmen uyandığınızı fark etmeden uykuda kalmaya devam edersiniz. Genellikle, kişi uyku sırasında sık sık uyandığını fark edememektedir, ancak sürekli kesintiler, uyku miktarını ve kalitesini olumsuz etkilemekte ve diğer belirtilerin de yaşanmasına neden olmaktadır.
Apne olayı, bir seferde 5 ile 30 kez arasında bir yerde, aynı anda 10-20 saniyeye kadar sürecek şekilde gerçekleşebilmektedir. Ağır obstrüktif uyku apnesine sahip olan hastalarda bir gecede yüzlerce apne olayı yaşanabilmektedir. (3)
Tüm Gün Yorgun Hissetme
Uyku apnesinin uyku sırasında yarattığı duraklamalar ve kesintiler, kaliteli bir uyku çekilmesine engel olmaktadır. Uyku apnesinin en yaygın görülen (fakat sıklıkla göz ardı edilen) belirtilerinden biri gündüz aşırı uykulu olma halidir. Uyku düzenini etkileyen bu durum kişinin kendisini yorgun hissetmesine yol açmaktadır.
Sabahları uyanık olma, bütün gün aşırı yorgunluk hissi, genel bir enerji yetersizliği, odaklanma sorunu gibi başka belirtiler de yaşanabilmektedir. (4)
Baş Ağrısı
Baş ağrısı sıklıkla uyku apnesi geçirenler tarafından yaşanmaktadır. Gece sık sık nefesin kesilmesi nedeniyle, vücuttaki oksijen de azalmaktadır. Düşük oksijen seviyeleri kan damarlarının genişlemesine ve vasküler baş ağrılarına neden olabilir. Aşırı gündüz uykuları ile birlikte, baş ağrısı genellikle uyku apnesi hastalarının en çok şikâyet ettikleri belirti haline gelmektedir. (5)
Hipertansiyon
Hipertansiyon genellikle uyku apnesi ile ilişkilidir. Uyku esnasındaki kesintilerden dolayı baş ağrısı yaşamayla aynı nedenlerinden ötürü, yüksek tansiyon ortaya çıkabilmektedir.
Beyin uykudan uyandığında, kanda yeterli oksijen seviyesi olmadığını anladığı için, kan damarlarını kıstırarak tansiyonu yükseltir ve sistem tekrar çalışmaya başlar.
Bu durum gece boyunca her apne olayında yaşanmaktadır. Vücudun kan damarlarını kısıtlamak zorunda kalması, normal nefes aldığınız günlerde bile yüksek tansiyonun devam etmesine neden olabilir. (6)
Kilolu Olma
Birçok durumda kişinin vücut ağırlığı direkt olarak obstrüktif uyku apnesi ile ilişkilidir. Fazla kilolu veya obez olan insanlar, sağlıklı ağırlıkları koruyanlara oranla daha fazla uyku apnesi problemi yaşamaktadır. Uyku apnesi, çoğunlukla boyun ve boğazın içine yerleşen aşırı yağ dokularından kaynaklanmaktadır.
Aşırı dokular uyku esnasında solunum yollarına düşebilme ve solunuma engel olarak apne olaylarına yol açabilmektedir. (7)
Sinirli, Depresif ve Ruh Hali Değişiklikleri
Kaliteli ve verimli uykunun eksikliği kişinin ruh halini etkileyebilmektedir. Hemen hemen her gece uykusuzluk yaşamak oldukça rahatsız edici bir hal alabilmektedir. Anksiyete, kısa süreli ve hatta uzun süre depresyon yaşanabilmektedir. Ruh halinin ya da depresyonun uyku eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşünüyorsanız, bir uyku bozukluğu uzmanına başvurmalısınız. (8)
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku apnesi, uyurken solunum yolunun tıkanması sonucu yaşadığınız nefes alma problemi ve aniden uyanmanıza neden olan ciddi bir bozukluktur. Ertesi gün gece böyle bir rahatsızlık yaşadığınızı hatırlamayabilirsiniz, ancak gündüzleri baş ağrısı ile uyanmak veya uyuşukluk hissetmek durumunda kalabilirsiniz.
Uyku apnesi durumunda, dil ve diğer yumuşak dokular periyodik olarak düşmekte ve solunum yolunu bazen kısmen de olsa tamamen kapamaktadır. Sonuç olarak da, solunum durmakta veya çok sığ olmaktadır. Aynı zamanda, kandaki oksijen seviyeleri düşmekte ve karbon dioksit seviyeleri yükselmektedir.
Nefes almak için mücadele ederken, gırtlak kasları daralır. Bunun sonucunda da, kişi nefes nefese kalmakta ya da horultu şeklinde solunmaktadır. Bu durum gece yüzlerce kez tekrar edebilir. Yüksek sesle ve kronolojik olarak horlayan insanlar genellikle uyku apnesine sahiptir. (9)
Uyku Apnesi Nedir? hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
Uyku Apnesi Nedenleri
Uyku apnesi neden olur? Herkes uyku apnesine sahip olabilmektedir, ancak şu durumlarda uyku apnesi riski artmaktadır:
Aşırı kilolu olma, erkek olma, uyku apnesi öyküsü olan bir aileye sahip olma
50 yaşın üstünde olma, yüksek tansiyona sahip olma, sigara içme
Boyun çevresinin 40 cm’den büyük olması
Solunum yolundaki boğaz kaslarının normalden daha fazla rahatlama eğiliminde olması uyku sırasında solunumu engellemektedir.
Uyku apnesi için risk yaratan diğer fiziksel özellikler, sapmış septum, çekilmiş çene, büyümüş bademcikler veya adenoidleri içermektedir.
Burun tıkanıklığına ve tıkanmaya neden olan alerjiler veya diğer tıbbi durumlar da uyku apnesine katkıda bulunabilmektedir. (10)
Uyku Apnesi Nedenleri daha fazlası için
Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku apnesi nasıl geçer? Uyku apnesi, tedavi edilmesi gereken ciddi bir uyku bozukluğudur. Alanında deneyimli bir uzman en uygun tedavi planını seçmenize yardımcı olabilir.
Uyku bozukluğu konusunda uzman olan bir doktora başvurmanız durumunda, doktorunuz uyku apnesi için aşağıdaki yöntemleri önerebilir:
Sürekli pozitif hava yolu basıncı
Yaşam tarzı değişiklikleri
Ağıza takılarak kullanılan cihazlar
Pozisyonel terapi
Uyku apnesi ameliyatı
Kilo yönetimi (11)
Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Uyku apnesi tanısı ve tedavisi için bir göğüs hastalıkları uzmanına, kulak burun boğaz uzmanına, sinir sistemi hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz. Daha spesifik bir tedavi için uyku bozuklukları uzmanına da başvurabilirsiniz. (
Uyku Apnesi Belirtileri
●
2 Mayıs 2018 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bu Blogu Ara
SAYFALARIMIZ
- Aydın Eczaneler (135)
- AYDIN KUAFÖRLER (31)
- Balık Tarifleri (44)
- Bİ DÜNYA RADİO İNDİR (34)
- Bitki Faydaları (278)
- ÇEŞİTLİ YEMEK TATLILAR (147)
- ÇİNE ÇİCEKCİLER (3)
- Çine Eczaneler (17)
- Çine Köfte Adresleri (20)
- ÇİNE KUAFÖRLER (15)
- Çine Rehber (32)
- Çine Sağlıkocakları (5)
- Et Yemekleri Tarifleri (16)
- Fıkra Oku (104)
- HABER (339)
- HABER LİNKLERİ (1)
- Karışık Yemek Tarifi (39)
- Kokoreç Adresleri (36)
- Köfte Tarifleri (1)
- Meze Tarifleri (6)
- RADİOLAR DİNLE (250)
- Reçel Tarifleri (19)
- Rehbere Bak (173)
- REKLAM (1)
- SAĞLIK (52)
- ŞARKI SÖZLERİ (23)
- Tavuk Yemekleri (22)
- Temel Bilgiler (270)
- Temel Fıkralar (25)
Bu Blogu Ara
POPÜLER
-
HARBİ ÇİNE TOPÇAM MADRAN SUYU ÇİNE BELEDİYESİNDEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ Aydın ÇİNE Bayileri Aydın. Çine Halis Kabadayı Tur. Paz. Ltd....
-
MERHABA SEVGİLİ DOSTLAR BİZ 2009 YILINDAN BU YANA İNTERNET NET ÜZERİNDEN YAYIN YAPAN DÜGÜN TV AYDIN ÇİNE,DE YAYIN YAPAN NET TV TELEVİZYON...
-
BL-9904 Düz ve LCD: Portları: 80 - 8200 - 15961 Kullanıcı adı: admin Şifre: 123456 Master şifre: 519070 CMS: 17.sırada Nvclient...
KARDEŞ SİTELER
NETRADYOM TIKLA
HABER TIKLA
BESİN TIKLA
GENEL TIKLA
ÇİCEK TIKLA
FOTOGRAF TIKLA
RADYO 1 TIKLA
RADYO 2 TIKLA
NAMAZ TKLA
DÜGÜN TIKLA
BERBETFM TKLA
BEDAVA TKLA
SEVGİ TIKLA
MANİ TIKLA
FOTOGRAFCI 2 TIKLA
HABER TKLA
HABER TIKLA
HABER TIKLA
HABER TIKLA
HABER TIKLA
YEME TIKLA
BENDENHABER TIKLA
RADYO TIKLA
RADYO TIKLA
RADYO TIKLA
SEVGİ TKLA
BAKBURDA
YEMEK TIKLA
GENEL TIKLA
YEMEK TIKLA
RADYO TKLA
HABER TIKLA
YEMEK TIKLA
HABER TIKLA
YEMEK TIKLA
HABER TIKLA
GÜNCEL TIKLA
MAGAZİN TIKLA
YEMEK TIKLA
TV TKLA
FOTOGRAFCI TIKLA
TV HOSDİNK TIKLA
HABER TIKLA
BESİN TIKLA
GENEL TIKLA
ÇİCEK TIKLA
FOTOGRAF TIKLA
RADYO 1 TIKLA
RADYO 2 TIKLA
NAMAZ TKLA
DÜGÜN TIKLA
BERBETFM TKLA
BEDAVA TKLA
SEVGİ TIKLA
MANİ TIKLA
FOTOGRAFCI 2 TIKLA
HABER TKLA
HABER TIKLA
HABER TIKLA
HABER TIKLA
HABER TIKLA
YEME TIKLA
BENDENHABER TIKLA
RADYO TIKLA
RADYO TIKLA
RADYO TIKLA
SEVGİ TKLA
BAKBURDA
YEMEK TIKLA
GENEL TIKLA
YEMEK TIKLA
RADYO TKLA
HABER TIKLA
YEMEK TIKLA
HABER TIKLA
YEMEK TIKLA
HABER TIKLA
GÜNCEL TIKLA
MAGAZİN TIKLA
YEMEK TIKLA
TV TKLA
FOTOGRAFCI TIKLA
TV HOSDİNK TIKLA
0 yorum:
Yorum Gönder
RADYOLAR BÖLÜMÜNDE RADİLARIMIZI DİNLEYEMEYENLER SAYFAMIZIN ALTINA YAZABİLİRLER İSTEK BİLGİLERİNİZİ
YAZABİLİRSİNİZ,,,,,
NO:BİTKİ GIDA GİBİ Bİ ÇOK ÜRÜN YAYINLIYORUZ LÜTFEN DOKDORUNUZU DANIŞMADAN KULLANMAYIN